Ze strony internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczecinie możemy pobrać e-booka zatytułowanego "Biblioteka od kuchni". To ciekawe świadectwo tego, jak mogą przenikać się dwa światy: książek i kulinariów.
Od 8 do 15 maja - czyli podczas przeniesionego do wirtualnej przestrzeni z powodu pandemii koronawirusa Tygodnia Bibliotek - pracownice MBP prezentowały przepisy inspirowane literaturą.
I tak na przykład Sandra Jóźwiak z filii nr 48 przetestowała przepis na ciasto murzynek z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki. Wielki powrót". Anna Rutkowska z działu promocji poleciła zupę z soczewicy i focaccio, bazując na "Jadłonomii" Marty Dymek i książce "Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi - Borawskiej. Tych przepisów jest oczywiście więcej.
Efektem jest właśnie ten e-book. Każda z bibliotecznych kucharek przy okazji przepisu poleca książkę, która ją zainspirowała.
Dodajmy, że większość filii MBP jest już otwarta. Działają w reżimie sanitarnym.
(as)
A oto murzynek, który powstał dzięki lekturze książki "Moje wypieki. Wielki powrót" Doroty Świątkowej.