Raz w miesiącu w gościnnej szczecińskiej Piwnicy Kany odbywają się spotkania, podczas których tyleż ważne jest ciało, ileż duch. Mowa o cyklu pn. „Czili Vege w Piwnicy", w jakich programie jest wspólny wegański stół oraz rozmowy o zdrowym stylu życia i ochronie praw zwierząt. Na sobotę (24 marca) zaplanowano kolejne z nich.
Tym razem tematem głównym spotkania będzie wiosenne budzenie mocy. To przy pomocy zarówno warsztatu kulinarnego Marka Kodzisa z „Amaru", jak również Łukasza Wójcickiego Queer Fight Team - Queer Wegan Opór.
- Będzie o nieheteronormatywnej sekcji sportów i sztuk walki Queer Fight Team RKS „Gwiazda”. Co trenujemy, dlaczego tak i jaka idea nam przyświeca. Na czym polega u nas queerowanie sportów sztuk walki i czym nasze treningi różnią się od podobnych w tradycyjnych klubach fighterskich. Będzie też o promowaniu diety wegańskiej w sportach wydolnościowo-siłowych i o naszym rozumieniu oporu społecznego poprzez sport - informuje Łukasz Musiał z Inicjatywy na Rzecz Zwierząt BASTA!.
Sobotnie Czili Vege w Piwnicy (Piwnica Kany, pl. św. Piotra i Pawła 4/5) zaplanowano na godz. 13-17. Wstępem będzie wegańska potrawa na wspólny stół lub 15 złotych do puszki.
- Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Wege oraz inicjatywy społeczne - dopowiada p. Łukasz. - Uwaga: prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa, w tym ryb, ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn zawierających tłuszcze zwierzęce, jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy. Inspiracji dla potraw można szukać na setkach wegańskich stron i blogów.
(an)
Fot. Ryszard PAKIESER