Czwartek, 23 stycznia 2025 r. 
REKLAMA

Zakończono kampanię cukrowniczą. Rekord sprzed roku został pobity

Data publikacji: 23 stycznia 2025 r. 13:15
Ostatnia aktualizacja: 23 stycznia 2025 r. 13:15
Zakończono kampanię cukrowniczą. Rekord sprzed roku został pobity
Rekord produkcji cukru w KGS padł w ubiegłym roku. Fot. Wioletta MORDASIEWICZ  

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. podsumowała kampanię cukrowniczą 2024/2025. Łącznie KGS wyprodukowała ponad 1,15 mln ton cukru.

Krajowa Grupa Spożywcza po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom produkcji ponad milion ton cukru rok temu. Teraz pobiła ten rekord.

– Było to możliwe dzięki zaangażowaniu plantatorów i pracowników naszej spółki oraz systematycznej realizacji inwestycji i zadań remontowych w poszczególnych cukrowniach – mówi Marek Zagórski, prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. – Zbiór buraków oraz ich odbiór przebiegał w optymalnych warunkach pogodowych, co pozwoliło na sprawne przeprowadzenie kampanii.

Kampania 2024/2025 trwała średnio 122 dni. Była dłuższa o 4 dni w porównaniu do poprzedniego roku. Spółka współpracowała z ponad 13,3 tys. plantatorów, od których skupiła i przerobiła ponad 7,9 mln ton buraków cukrowych. Średni plon wyniósł ponad 63,5 tony z hektar. Jest wyższy o 1,6 tony niż w ub. r.

Jak informuje spółka, plon był zróżnicowany w zależności od regionu: od blisko 60 t/ha w rejonie Cukrowni Werbkowice do ponad 72 t/ha w okolicach Malborka. Średnia polaryzacja skupowa, czyli zawartość cukru w burakach wyniosła 16,6 proc.

Najwyższą polaryzację miały buraki dostarczone przez plantatorów do Cukrowni Kluczewo. Wyniosła ona 17,2 proc. W niej najpierw, a także w Cukrowni Nakło rozpoczął się 26 sierpnia ub.r. skup buraka. Potem przystąpiły do niego kolejne cukrownie: Dobrzelin, Kruszwica i Malbork, Krasnystaw i na końcu Werbkowice.

– Krojenie surowca, wieńczące tegoroczną kampanię, zakończyło się 9 stycznia 2025 r. w Dobrzelinie oraz Kruszwicy – informuje KGS.

W tej pierwszej przerobiono aż o 231 tys. ton buraków więcej niż w poprzednim sezonie. Tym samym zwiększono tam produkcję cukru do 106 tys. ton, tj. o 26 tys. ton więcej.

Imponujące wzrosty odnotowała też Cukrownia Kluczewo. W czasie minionej kampanii przetworzyła dodatkowo 233 tys. ton buraków, co przełożyło się na zwiększenie produkcji cukru o przeszło 50 tys. ton w stosunku do ubiegłego roku i wyniosło 189 tys. ton.

Nieznaczny spadek odnotowano w oddziałach Krasnystaw i Werbkowice. Najlepszy wynik w całej KGS osiągnęła Cukrownia Kruszwica, przetwarzając aż o 214 tys. ton buraków więcej niż rok temu. Zwiększyła produkcję cukru o 27 tys. ton. Wyprodukowała 227 tys. ton cukru.

oprac. (w)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA