Z najnowszych danych wynika, że dwucyfrowa drożyzna wciąż się utrzymuje w sklepach. Ceny warzyw biją kolejne rekordy. Jak wynika z analizy blisko 80 tysięcy cen, w maju br. zakupy były droższe średnio o 19,9 procent rdr.
Uwzględniając tylko żywność i napoje bezalkoholowe, wzrost wyniósł 18,4 procent rdr. Spośród siedemnastu kategorii najmocniej poszły w górę ceny warzyw – o prawie 40 procent rdr. Wpływ na to miały przede wszystkim marchew i cebula, które najbardziej podrożały z listy niemal stu produktów codziennego użytku. Drugie miejsce w zestawieniu drożyzny zajmuje chemia gospodarcza – ok. 33 procent rdr. Czołową trójkę zamykają karmy dla zwierząt ze wzrostem o prawie 32 procent rdr. Natomiast artykuły tłuszczowe są jedyną kategorią, która rok do roku potaniała. W tym przypadku ceny poszły w dół o blisko 4 procent.
(t), mondaynews