Sobota, 23 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Słodkie inwestycje

Data publikacji: 17 grudnia 2016 r. 09:48
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:34
Słodkie inwestycje
 
Cukrownia Kluczewo od lat jest rozbudowywana i modernizowana. Niemal każdego roku Krajowa Spółka Cukrowa „Polski Cukier” przeznacza na ten cel dziesiątki milionów złotych. Według dyrektora zakładu w Kluczewie Pawła Dawiskiby, w przyszłym roku ma to być ponad 40 mln zł. Przede wszystkim powstanie drugi silos na cukier, większy od obecnego.

Cukrownia Kluczewo jest jednym z siedmiu zakładów produkcyjnych koncernu. Jak informuje Sandra Malinowska z „Polskiego Cukru”, wspomniany silos ma mieć pojemność 60 tys. ton i zostanie oddany do użytku przy końcu 2017 rokuObecny silos zbudowany został w 2002 roku i może pomieścić 50 tys. ton cukru (wówczas był to największy tego typu obiekt w Europie Środkowej). Produkcja zaś wynosi około 120 tys. ton. Dlatego drugi silos jest tak bardzo potrzebny.

Z cukrowni wywożone są dziesiątki ton cukru, a przywożone setki ton buraków. Aby ruch potężnych ciężarówek, w tym cystern przewożących cukier, był nieco mniej uciążliwy dla innych użytkowników ulic w rejonie zakładu, zwłaszcza ul. Broniewskiego, zmieniona zostanie organizacja ruchu. M.in. przebudowany zostanie narożnik ul. Broniewskiego w stronę placu surowcowego, a przy ul. Głównej powstanie parking dla pracowników i gości zakładu. Przebudowana zostanie także (patrząc w kierunku Pyrzyc) prawa strona ul. Broniewskiego, a obok kolejnego silosu powstanie sieć dróg wewnętrznych.

Zmieni się również gospodarka wodą. Wokół cukrowni, od strony os. Pyrzyckiego oraz od ul. Kolejowej, ma powstać otulina z roślinami i strefą zieleni. Niewykluczone, że tymi roślinami będzie kukurydza i wierzba energetyczna, nadające się na biomasę. Wodą wykorzystywaną do produkcji nawadniane będą rośliny rosnące w otulinie i strefa zielona. Im więcej jej trafi do otuliny, tym mniej zasili Małą Inę.

Cukrownia w Kluczewie funkcjonuje już ponad 130 lat. Pierwszą partię cukru wyprodukowano tu w 1884 roku. W październiku przyszłego roku przestaną obowiązywać wszelkie procedury regulujące rynek cukru, będzie on całkowicie wolny. Każdy producent będzie mógł sprzedawać cukier tam, gdzie tylko znajdzie odbiorcę. Kluczewo zaopatruje w cukier zakłady przemysłu spożywczego, także za granicą, w Niemczech oraz w krajach skandynawskich. Jej największym konkurentem są cukrownie niemieckie. ©℗

(żak)

Fot.: Piotr DUŻAK

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA