W takim plenerze podziwialiśmy uroki przyrody, ale też korzystaliśmy z rad i wskazówek fotoreportera „Kuriera Szczecińskiego”, pana Dariusza Gorajskiego w ramach zajęć nazwanych „Fotki zza paprotki”. Pan Dariusz podpowiadał nam, jak ustawiać aparat i gdzie szukać tzw. złotego środka. Wyjaśniał, czym różni się fotografia reporterska od artystycznej. Radził, by unikać elementów w czerwonym kolorze, bo zbytnio przyciągają one uwagę patrzącego.
Pan Dariusz mówił, że nie lubi zdjęć typu „selfie”, a za właściwy kadr obrazu uznaje poziom. Za dobre zdjęcie w swojej branży uważa takie, które przykuje uwagę odbiorcy na co najmniej 5 sekund. Musi przede wszystkim pokazywać uczucia: radość, smutek, żal…, a wtedy nawet nie jest tak istotne, czy zdjęcie jest np. ostre.
Pasja fotograficzna jest z pewnością jedną z form ciekawego spędzania czasu. O tym, że warto aktywnie i przyjemnie wypoczywać, nie trzeba przekonywać nikogo. Wokół nas aż roi się od różnych instytucji, dbających o ruch i rozrywkę, kół zainteresowań, szkółek, a nasze koleżanki i koledzy coraz częściej po lekcjach uczęszczają na dodatkowe zajęcia. Stało się to nawet modne. Ale czy tylko to decyduje o naszym zdrowiu?
* * *
Okazuje się, że nie. Nie wystarczy tylko żyć aktywnie, uprawiać jakiś sport, rozwijać pasję. Niezwykle istotna jest sprawa codziennej troski o zdrowie, o czym przekonywała nas pani Joanna Pawłowska, dietetyk. Jako specjalistka od spraw żywieniowych przypomniała, że bardzo ważne są codzienne regularne posiłki: śniadanie, II śniadanie, obiad i kolacja. Przedstawiła kilka propozycji potraw zdrowych, czyli dostosowanych do naszej figury, wzrostu i wieku. Ważną rolę odgrywają różne kasze, np. jaglana, jęczmienna, gryczana, różne gatunki ryżu. Niezbędne są warzywa, owoce, produkty mleczne – jogurty, mleko. Można je spożywać w naturalnej postaci albo jako musy, koktajle, soki. Jako przekąski pani Joanna zaproponowała różne gatunki orzechów.
W naszym życiu oczywiście niezbędna jest także woda, zawierająca przede wszystkim mikroelementy, a nie w postaci słodkich, zwłaszcza gazowanych napojów. Powinniśmy jej wypijać około 1 litra na 35 kg masy ciała codziennie.
Kolejny ważny czynnik to sen (minimum 8 godzin!) oraz ruch. Zatem najlepszym rozwiązaniem dla organizmu człowieka jest połączenie zdrowego żywienia, odpowiedniego nawodnienia i aktywności ruchowej.
* * *
Pani Joanna opowiedziała nam także o piramidzie żywieniowej, zwracała uwagę na zdrowe tłuszcze, np. na bardzo różne gatunki oleju. Na koniec omówiła tzw. 5N, czyli najczęstsze błędy żywieniowe, które prowadzą do otyłości i utraty zdrowia.
Są to: żywienie nadmierne, niedoborowe, niezbilansowane, nieurozmaicone i nieodpowiedni styl życia.
Za najbardziej szkodliwe w naszej diecie uznała produkty wysoko przetworzone, m.in.: zupki chińskie, chipsy, słodziki, napoje gazowane, fast foody.
Pani dietetyk przygotowała ciekawą prezentację, ale też rozmawiała z nami, odpowiadała na pytania. Nie zawsze mamy okazję spotkać specjalistę od żywienia, wiąc warto skorzystać z jego rad, układając swój codzienny jadłospis.
Paulina SZWARCZEWSKA, Magdalena WIECZOREK Sztubak Szkoła Podstawowa nr 2 w Stargardzie
Na zdjęciu: Pan Dariusz podpowiadał nam, jak ustawiać aparat i gdzie szukać tzw. złotego środka.
Fot. Bożena CIBOROWSKA-LIPKO