Niedziela, 17 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (3 - 11.02.1955)

Data publikacji: 23 maja 2021 r. 07:24
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:14
Zapisane w „Kurierze” (3 - 11.02.1955)
 

Dom Młodego Naukowca przy Szkole Inżynierskiej w Szczecinie

Dziś rozpocznie się w Szczecinie kapitalny remont budynku przy ul. Wielkopolskiej 19 przeznaczonego na Dom Młodego Naukowca przy Szkole Inżynierskiej.

Na parterze mieścić się będzie Klub Pracowników Nauki. W klubie będą się odbywały spotkania pracowników nauki wszystkich szczecińskich uczelni oraz imprezy.

Na piętrze znajdą pomieszczenie pokoje do pracy twórczej. Na 10-tą rocznicę wyzwolenia Szczecina oddany będzie już do użytku lokal klubowy na parterze.

„Kurier Szczeciński” z dnia 3 lutego 1955 r.

Sporysz cennym surowcem

Spośród surowców zielarskich zbieranych zimą, na pierwsze miejsce wysuwa się sporysz. Można go uzyskiwać przy wszelkich pracach związanych z omłotem i czyszczeniem żyta. Rożki wybiera się z pośladów ręcznie. Pierwszy gatunek surowca to rożki całe, niepokruszone. Zebrane rożki dosusza się w lekko ogrzanych miejscach w temperaturze nie wyższej niż 37 stopni C.

Za 1 kg sporyszu I gatunku Punkty Skupu Ziół płacą 100 zł, a za II gatunek 80 zł.

„Kurier Szczeciński” z dnia 8 lutego 1955 r.

Pierwsze nowalijki na naszych stołach

W „Delikatesach” i w niektórych sklepach warzywnych ukazały się w sprzedaży pierwsze nowalijki.

Można nabyć nać pietruszki i selera, szczypior, zieloną cebulkę i rabarbar. W środę w sklepach warzywnych śródmieścia pokazała się po raz pierwszy sałata hodowana w Dąbiu.

Część nowalijek pochodzi z Zakładów Ogrodniczych przy ul. Arkońskiej, PGR Gumieńce, a wyższy gatunek rabarbaru z podwarszawskiego Wilanowa (niższe gatunki – Gumieńce).

W marcu „Delikatesy” otrzymają z PGR w Pyrzycach większe ilości rabarbaru, rzodkiewki, marchewki i zieleniny.

Za kilkanaście dni w sklepach warzywnych pojawi się botwinka, pierwsza rzodkiewka i cykoria.

Ceny nowalijek – można stwierdzić z zadowoleniem – są obecnie o około 30 i więcej procent niższe aniżeli w roku ubiegłym. Np. rabarbar w ub. roku kosztował 16 do 18 zł za kilogram, a obecnie 12 zł, niższe gatunki 8 i 4 złote.

„Kurier Szczeciński” z dnia 10 lutego 1955 r.

Są już w Szczecinie nowe WFM-ki

W oparciu o model SHL-ki – Warszawska Fabryka Motocykli przeprowadza stałą modernizację popularnych „Setek”. Ostatnio ukazały się w Szczecinie nowe WFM-ki – jasno zielone z resorowaniem przednim i tylnym.

Są one w wyglądzie bardzo efektowne. Części błyszczące dotychczas u SHL-ki niklowanej są przy WFM-kach chromowane. Druga innowacja to resorowanie tylnego koła.

WFM-ka jest wyposażona w komplet narzędzi i pompkę, na baku benzynowym przymocowano mały bagażnik. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 11 lutego 1955 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA