Niedziela, 05 maja 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w Kurierze (23.01.1958)

Data publikacji: 17 sierpnia 2022 r. 10:03
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:15
Zapisane w Kurierze (23.01.1958)
 

Jeden punkt sprzedaży alkoholu na 8 tys. mieszkańców w województwie

A w Szczecinie?

Uchwała WRN o dalszym ograniczaniu sprzedaży alkoholu zapewne nie prędko wejdzie w życie. Wymaga one bowiem wypowiedzenia się w tej sprawie poszczególnych rad narodowych. Prezydium WRN czeka c=na opinie z województwa.

Ogólnie zakłada sie, aby na około 6 tys. mieszkańców w województwie przypadało nie więcej, jak 1 sklep monopolowy. Wobec tego, że w małych miasteczkach, a zwłaszcza na wsi, nie ma sklepów branżowych, sprzedaż wódki musiałaby się nadal odbywać w sklepach GS.

Inaczej sprawa przedstawia się w Szczecinie, Stargardzie i innych większych ośrodkach miejskich, gdzie wobec istnienia sklepów branżowych - ograniczenie sprzedaży alkoholu jest łatwiejsze. W każdym razie stoiska z wódką w sklepach spożywczych spożywczych będą całkowicie zniesione.

W Szczecinie ograniczona będzie również sprzedaż alkoholu w niektórych lokalach gastronomicznych, jednak bliższych danych na ten temat na razie brak.

„Kurier Szczeciński” z 23 stycznia 1958 r.

W jakich godzinach będzie mięso w sklepach?

Władze wojewódzkie i miejskie zastanawiają się nad możliwością wprowadzenia do detalicznego handlu mięsnego tabliczek informujących konsumentów o godzinach faktycznego rozpoczęcia sprzedaży mięsa i wędlin.

Napisy na tabliczkach określałyby możliwie dokładnie czas spodziewanego przybycia samochodu z towarem. Chodzi tu o zaoszczędzenie konsumentom czasu, dotychczas bowiem kierownicy sklepów nie są na ogół w stanie poinformować dokładnie klientów o godzinie przybycia samochodu.

Sprawa warta jest zastanowienia się i... jak najszybszej realizacji.

„Kurier Szczeciński” z 23 stycznia 1958 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA