Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (2.02.1957)

Data publikacji: 27 listopada 2021 r. 09:56
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:15
Zapisane w „Kurierze” (2.02.1957)
 

W ciągu trzech lat kombinat rybny w Świnoujściu powinien stać się przedsiębiorstwem rentownym

Ogromne koszty budowy kombinatu, straty spowodowane niewykorzystaniem chłodni i przetwórni, 20 milionów zł strat w ubiegłym roku z tytułu wycofania lugrotrawlerów, dwa i pół tysiąca ton ryby straconej z tego powodu w tym roku, wreszcie śmierć dwudziestu kilku rybaków z „Czubatki” i „Cyranki”, czego nie da się przeliczyć na żadne pieniądze, oto także rezultat pracy Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich „Odra” w Świnoujściu.

Po wycofaniu lugrotrawlerów „Odra” znalazła się w trudnej sytuacji gospodarczej. Część załogi wykorzystuje urlopy, inni w stoczniach czuwają nad prawidłowym biegiem remontów. W przetwórni robi się filety śledziowe i rolmopsy.

Oczywiście, taki stan dalej nie może istnieć. Jak najprędzej trzeba właściwie zagospodarować ogromny zakład i wykorzystać jego możliwości. Trzeba przystosować flotyllę „Odry” do potrzeb i urządzeń znajdujących się na lądzie. W tym celu przedsiębiorstwo otrzyma 17-metrowe kutry oraz supertrawlery. (…) Trzy nowoczesne supertrawlery poławiać będą na Morzu Północnym. Kilka kutrów przekaże „Odrze” gdyńska „Arka”.

A co z lugrotrawlerami? Już w maju wyjdą na połowy. Obecnie w stoczniach trwają prace nad poprawieniem ich stateczności. W tym celu robi się przegrody w zbiornikach. Z biegiem czasu portem macierzystym tych statków stanie się Szczecin. Z dalekich łowisk Morza Północnego przywozić tu będą śledzie.

„Odra” natomiast wyposażona w kutry zajmować się będzie eksploatacją łowisk przybrzeżnych, Zatoki Pomorskiej i Cieśnin Duńskich.

W świnoujskim kombinacie przerabiana będzie ryba świeża. W ciągu trzech lat powinien się stać przedsiębiorstwem rentownym i całkowicie wykorzystanym. (…)

Stworzenie warunków do prawidłowego wykorzystania istniejących obiektów przetwórczych i chłodniczych możliwe jest jedynie w pełnym przedsiębiorstwie rybnym obejmującym cały cykl produkcyjny. Wymaga to zwiększenia zakresu przetwórstwa do końcowych jego faz, a więc produkcji konserw, marynat i innych przetworów rybnych.

Jako przykład podaje się kombinat rybny w Sassnitz.

Tak zorganizowane przedsiębiorstwo rybne w Świnoujściu powinno przynieść wreszcie zyski. Łowiska przybrzeżne będą przez nas bardziej wykorzystane.

„Kurier Szczeciński” z 2 lutego 1957 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA