Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Wielkanocne przysmaki Czechów

Data publikacji: 12 kwietnia 2020 r. 10:02
Ostatnia aktualizacja: 18 kwietnia 2020 r. 21:21
Wielkanocne przysmaki Czechów
Wielkanocny baranek. Fot. Czech Tourism  

Na Wielkanoc każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki, mazance – ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami, czy judaszki – drożdżowe bułeczki natarte miodem.

Święta wielkanocne u Czechów nie mogą się obejść bez słodkiego mazanca, pieczonego tradycyjnie w Wielką Sobotę (w Czechach zwaną Białą Sobotą). Nazwa ciasta pochodzi od dawnego pieczywa wielkanocnego, które kroiło się na kromki, maczało w winie i smarowało (mazało) miodem. Przepisy na mazance różniły się w zależności od regionu i statusu materialnego gospodarzy. Zwykle przygotowywało się je z ciasta drożdżowego, czasem dodawano migdały i rodzynki lub orzechy i suszone owoce. Wilgotności nadawały ciastu śmietana i twaróg.

Judaszki wielkanocne to zaś ciastka drożdżowe, nacierane miodem, najczęściej w kształcie stryczka lub kręconego sznura. Piecze się je tradycyjnie wieczorem w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą). Zgodnie z tradycją, ten kto zje judaszka o świcie w Wielki Czwartek (w Czechach zwany Zielonym Czwartkiem), przez cały rok będzie chroniony przed ludzką zdradą, ukąszeniem węża i użądleniem pszczoły.

Baranek z biszkoptowego, ucieranego, serowego lub drożdżowego ciasta jest tradycyjną ozdobą czeskich stołów w Wielkanoc. Do jego upieczenia potrzeba specjalnej formy i trochę zręczności.

Święta wielkanocne w Czechach kojarzą się z tradycyjnymi potrawami: w Wielką Środę (w Czechach zwaną Szkaradną Środą) jadło się omlety z porwanego ciasta (czes. trhanec), ponieważ danie powinno tego dnia wyglądać brzydko, jak nieudane. W Wielki Czwartek na stole powinny znaleźć się dania, w których dominował kolor zielony (z dodatkiem pietruszki, szpinaku czy młodych pokrzyw). W Wielki Piątek jedzono ryby lub gęste zupy. W Wielką Sobotę popularną potrawą był farsz wielkanocny (tradycyjnym jego składnikiem jest mięso wędzone z dodatkiem świeżych ziół).

Na Wielkanoc, obok ciast, mazanców, judaszy, baranków wielkanocnych i innych słodkich przysmaków, na stole królował rosół i pieczone mięso. W Poniedziałek Wielkanocny szykowano głównie dania z jajek i pieczono następną porcję farszu wielkanocnego.

Przepisy w języku polskim są na stronie http://www.czechspecials.cz/uvod?lang=pl-pl

(ip)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Slawek
2020-04-12 12:53:05
Wielkanoc w Czechach nie jest czymś szczególnym. Tylko ok. 10 % jest katolikami, a ok. 70 % jest zadeklarowanymi ateistami.
:)
2020-04-12 11:27:54
I oczywiście obowiązkowa pomlázka :)

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA