Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Truskawka ulubionym owocem Polaków

Data publikacji: 13 czerwca 2020 r. 23:16
Ostatnia aktualizacja: 25 czerwca 2020 r. 19:56
Truskawka ulubionym owocem Polaków
 

Polacy kochają truskawki – to nasz ulubiony owoc, najbardziej wyczekiwany i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar.

Według badań Kantar truskawki były ulubionymi owocami Polaków w r. 2019 (32%). Na żaden inny sezonowy owoc nie czekamy tak bardzo jak na nie. Wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). 

Truskawki są najpopularniejszymi owocami jagodowymi uprawianymi w naszym kraju. W ostatnich latach areał uprawy truskawek w Polsce to blisko 50 tys. ha, a zbiory w zależności od warunków pogodowych wynoszą 178–205 tys. ton.

truskawki

Polacy poza sezonem stosunkowo rzadko jedzą te wartościowe owoce, a trzeba pamiętać, że są one szczególnie bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Truskawki mają wiele wartościowych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne. Połowa łubianki (1 kg) to około 320 kcal. 

Truskawka, a z botanicznego punktu widzenia „poziomka truskawka” (Fragaria ×ananassa Duchesne) – jest mieszańcem dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Potocznie uznajemy ją za jagodę. Jest to po części prawda, choć botanicy doprecyzowują to określenie jako jagoda pozorna, dokładniej wieloorzeszkowiec, zawierający liczne i drobne owoce właściwe (orzeszki), osadzone na wypukłym soczystym dnie kwiatowym.

truskawki

Truskawka ma kilka nazw zwyczajowych,jak poziomka ananasowa czy poziomka wielkoowocowa. W gwarze śląskiej to podzimki lub bodzimki.

A skąd wzięła się najpowszechniejsza nazwa tej niewielkiej byliny, czyli truskawka? Pochodzi od dźwiękonaśladowczego „trusk”, co znaczy „szelest, lekkie trzaskanie, jakie słychać przy odłamywaniu liści i owoców”. Wyraz zapisany już w XV w., na długo (ok. 300 lat) zanim do naszego kraju trafiły pierwsze sadzonki truskawek, dlatego odnosił się pierwotnie do różnych roślin.

Wyselekcjonowano blisko 2 tys. odmian truskawek. Obecnie nowością i ciekawostką jest biała truskawka o smaku ananasa odmiany pineberry. Polscy plantatorzy mogą pochwalić się jedyną w swoim rodzaju truskawką kaszubską, znaną pod regionalną nazwą kaszëbskô malëna, która jest  zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

truskawki

Truskawki to nie tylko aromatyczne sercowate słodkie owoce. Niewielu wie, że roślina ta ma jadalne liście! Jeść je można surowe, jak i po ugotowaniu. Wielbiciele zielarstwa i ziołolecznictwa przygotują z nich bogaty w przeciwutleniacze napar, doskonały także z dodatkiem dojrzałych owoców. Działa on przeciwbiegunkowo, łagodzi stany zapalne wynikające z obecności garbników i antocyjanów. 

Wybierając truskawki, kierujemy się przede wszystkim ich walorami organoleptycznymi. Ich struktura powinna być jędrna, bez nagnieceń, miąższ dobrze wybarwiony o przyjemnym swoistym aromacie. Owoce nie powinny być zawilgocone (od deszczu lub w wyniku nieprawidłowego pakowania lub transportu), pogniecione czy ubrudzone ziemią, zapleśniałe. Prośmy sprzedawcę, aby przy nas przesypał owoce do naszej łubianki, tak by widoczne były także znajdujące się na spodzie koszyczka.

truskawki

Kupując truskawki, dopytajmy o ich pochodzenie, wybierając te uprawiane lokalnie wspieramy miejscowych rolników, a także dbamy o środowisko, ponieważ ograniczony zostaje daleki transport, a tym samym emisja gazów cieplarnianych.

Truskawki nie powinny stać w cieple, stąd przetrzymujmy je w lodówce. Aby przedłużyć ich świeżość, można do wody, w której je płuczemy, dodać kilka łyżek octu – nie wpłynie to negatywnie na ich smak, a kwaśne środowisko spowolni ich psucie.



truskawki

 

Truskawki to bardzo wszechstronny surowiec – doskonały do przygotowania kompotów, soków i koktajli. W formie zagęszczonej stanowi ulubiony dodatek do lodów, dżemów, galaretek, syropów, cukierków i czekoladach. Ze względu na niezwykle bogaty intensywny smak, zapach i kolor, ekstrakty truskawkowe stosuje się w tabletkach, lekach, batonach i koktajlach proteinowych i suplementach.

Truskawki znajdują coraz szersze zastosowane w kosmetyce - w produkcji kremów, olejków, szamponów, płynów do mycia twarzy, oraz przemyśle perfumeryjnym.

(mag)

Fot. polskiesuperowoce.pl

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Wks
2020-06-25 19:51:24
A ja wole czereśnie
nie zawsze
2020-06-21 23:01:56
ale niektórzy mają od nich uczulenie.
Apolonia
2020-06-15 08:58:34
Truskawki są bardzo smaczne. Najlepsze też te w deserze.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA