środa, 18 lipca 2018.
Strona główna > Na Luzie > Szparagi według Morana

Szparagi według Morana

Szparagi według Morana
Data publikacji: 2015-11-29 14:43
Wywietleń: 707 3884

Ciasto biszkoptowe bez pieczenia, kaczka z sosem miodowym, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta, pasztet wegetariański, sola z makaronem, krewetki z guacamole, oryginalne leczo i jabłka miłości - oto tylko niektóre z przepisów z książki Michela Morana - „Doradca smaku 2", kucharza, którego poznaliśmy jako jurora polskiej edycji programu „MasterChef". Dziś zdradzimy Państwu recepturę tego pasjonata gotowania na chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami. Wszak nadal w sklepach można dostać te pyszne warzywa.

Składniki: 500 g szparagów białych, 2 jajka, 40 g bułki tartej, 40 g parmezanu, 40 g płatków migdałów, 40 g masła, do smaku - pieprz biały mielony, koperek suszony, sól morska.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane związujemy nicią i gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą, rozwiązujemy nici, układamy na talerzu i solimy.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej roztrzepujemy jajka. W drugiej mieszamy bułkę tartą, starty parmezan oraz uprażone płatki migdałów. Przyprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.

Szparagi obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance bułki, migdałów oraz parmezanu. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle (mniej więcej dwie minuty). Smacznego!

Dodać należy, że w książce M. Morana jest 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza (tak, tak!), które udoskonalą każde danie. ©℗

(MON)

Fot.: Aceera BV

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
20
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Flis przypłynął do Szczecina
Zjazd Młodych Gwiazd 2018 i „Siedem życzeń”
Różankowe urodziny Szczecina
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy