Ciasto biszkoptowe bez pieczenia, kaczka z sosem miodowym, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta, pasztet wegetariański, sola z makaronem, krewetki z guacamole, oryginalne leczo i jabłka miłości - oto tylko niektóre z przepisów z książki Michela Morana - „Doradca smaku 2", kucharza, którego poznaliśmy jako jurora polskiej edycji programu „MasterChef". Dziś zdradzimy Państwu recepturę tego pasjonata gotowania na chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami. Wszak nadal w sklepach można dostać te pyszne warzywa.
Składniki: 500 g szparagów białych, 2 jajka, 40 g bułki tartej, 40 g parmezanu, 40 g płatków migdałów, 40 g masła, do smaku - pieprz biały mielony, koperek suszony, sól morska.
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane związujemy nicią i gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą, rozwiązujemy nici, układamy na talerzu i solimy.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej roztrzepujemy jajka. W drugiej mieszamy bułkę tartą, starty parmezan oraz uprażone płatki migdałów. Przyprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.
Szparagi obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance bułki, migdałów oraz parmezanu. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle (mniej więcej dwie minuty). Smacznego!
Dodać należy, że w książce M. Morana jest 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza (tak, tak!), które udoskonalą każde danie. ©℗
(MON)
Fot.: Aceera BV