środa, 20 czerwca 2018.
Strona główna > Na Luzie > Produkcja wysokiej klasy szampana trwa około 6 lat

Produkcja wysokiej klasy szampana trwa około 6 lat [FILM]

Produkcja wysokiej klasy szampana trwa około 6 lat
Data publikacji: 2017-12-31 20:29
Ostatnia aktualizacja: 2018-01-02 13:17
Wywietleń: 892 307432

Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat, a nawet więcej – powiedział PAP wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina Marek Jarosz. Jak tłumaczył, musujące wino wprawia szybko w dobry nastrój dzięki zawartości dwutlenku węgla, który przyspiesza przedostawanie się alkoholu do krwi. 

Enolog wskazał, że kiedyś szampan był wyznacznikiem prestiżu, był napojem bardzo drogim, był „winem królów". - Takie postrzeganie szampana sprawiło, że zaczęto go pić w uroczystych momentach, a żegnanie starego roku, witanie nowego, niewątpliwie do takich momentów należy - wyjaśnił wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina. 

Większość rodaków kupuje wina musujące w okolicach sylwestra. - Niestety nie są to szampany najwyższej klasy, produkowane metodą szampańską, a wina sztucznie gazowane, nasycane dwutlenkiem węgla (…). Nie jesteśmy zasobnym klientem, a też chcemy mieć uciechę z tego wina z bąbelkami - powiedział.

Ekspert zwrócił też uwagę, że w porównaniu do wina tradycyjnego szampan ma bardzo krótką historię i szybko stał się celebrytą wśród win.

Wino wytwarzali już starożytni ponad 6 tys. lat temu. Produkcja szampana rozpoczęła się zaś w XVII w. w Szampanii, północno-wschodnim regionie Francji. W XIX w. wina musujące, na wzór tych w Szampanii, zaczęto produkować w Niemczech. Sławę zyskała wówczas wielka fabryka Friedricha Augusta Gremplera w Zielonej Górze.

Choć nazwę „szampan" zastrzeżono tylko dla wina musującego z Szampanii, produkowanego według ściśle określonych reguł, to dziś w Polsce potocznie każde wino musujące określa się szampanem.

Technologia produkcji szampana - wskazał enolog - jest wyjątkowo skomplikowana: w winie bazowym w butelce za pomocą wtórnej fermentacji wytwarzany jest dwutlenek węgla.

- By otrzymać szampana jeszcze raz dodajemy drożdży i cukru. To dość długa i skomplikowana procedura - opisywał winoznawca. Produkcja wysokiej klasy szampana trwa ok. sześć lat.

(pap)

Film: PAP

Fot. Ryszard Pakieser

Komentarze

Mirosław i Sławomira
Szampańskiej zabawy życzymy!
2018-01-01 00:53:51

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
13
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Finalistki Gryfii na plenerze cz.2
Finalistki Gryfii na plenerze literackim
Plener literacki wystartował
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy