Wtorek, 21 października 2025 r. 
REKLAMA

Międzynarodowy Dzień Pizzy [FILM]

Data publikacji: 09 lutego 2018 r. 14:29
Ostatnia aktualizacja: 12 września 2018 r. 11:27
Międzynarodowy Dzień Pizzy
 

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, mozzarellą i dodatkami ma rzesze miłośników na całym świecie. Jest jednak również grono osób, które nie przepadają za pizzą, ponieważ uważają, że jest ona niezdrowa. Czy rzeczywiście?

REKLAMA

Wszystko zależy od rodzaju pizzy i sposobu jej przyrządzenia. „Najgorszy wybór to pizza w formie gotowej mrożonki, ponieważ jest ona źródłem tzw. pustych kalorii w postaci niezdrowych kwasów tłuszczowych typu trans i nadmiernej ilości soli. Zawiera także wiele chemicznych dodatków, takich jak aromaty, konserwanty lub poprawiacze smaku” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl mgr inż. Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

 

                                    
Z drugiej strony w domu możemy przyrządzić sobie pizzę, która będzie stanowiła posiłek pełnowartościowy. Wystarczy zamienić tradycyjną, pszenną mąkę na mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik. Sos pomidorowy to z kolei źródło witaminy C oraz potasu. Pomidory zawierają również likopen, który neutralizuje wolne rodniki i chroni przed nowotworami. Oczywiście z domowej pizzy nie muszą rezygnować osoby mające alergię pokarmową. Wystarczy po prostu zastąpić niepożądane składniki innymi. Przykładowo zamiast wspomnianej mąki pszennej możemy użyć bezglutenowej mąki ryżowej.

 

Źródło: infoWire.pl
Fot. Robert Stachnik
REKLAMA

Komentarze

Apolonia
2018-02-09 21:46:20
Pizza jest zawsze smaczna do zjedzenia, choć może lepiej jeść ją nie częściej niż raz w tygodniu. Moja ulubiona z krewetkami, pieczarkami i kilkoma warzywnymi dodatkami oraz sosem!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA