Dla dzieci, które lubią gotować, piec, mieszać i bawić się smakami, ciekawe zajęcia przygotowało podczas ferii „Kulinarne Atelier". Dzieci w wieku 10-15 lat mogą tu uczestniczyć w czterogodzinnych warsztatach kulinarnych.
W poniedziałek gotowanie przebiegało tu pod hasłem „Mamma mia - gotujemy po włosku”. Mali kucharze przyrządzili zatem krem z pomidorów z mozzarellą i chipsami z bagietki, pizzę z dodatkami według własnej receptury oraz klasyczne tiramisu. Te same smakowitości zostaną powtórzone w przyszły poniedziałek, bowiem - jak się okazało - kuchnia włoska ma wielu zwolenników również wśród smakoszy w wieku szkolnym.
Wcześniej, bo jeszcze w tym tygodniu (a także we wtorek za tydzień) odbędzie kucharzenie m.in. pt. „Przepis na makaron?”, kiedy to uczestnicy warsztatów przygotują: fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowo - parmezanowym, spaghetti z drobiowymi pulpecikami i sosem pomidorowym oraz owoce zapiekane z serkiem mascarpone.
(MON)
Fot. R.STACHNIK