W minioną sobotę (10 czerwca) nad brzegiem Regalicy w podgryfińskiej Żabnicy odbył się tradycyjny festyn „Żabnickie lato z rybką”. W bogatym programie imprezy było sporo atrakcji m.in. występy artystyczne, blok konkursów dla dzieci, pokaz ratownictwa medycznego, rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego pn. „Rybacy i ich praca jako element krajobrazu Międzyodrza”, zawody wędkarskie, profesjonalny pokaz przyrządzania ryb (tym razem był to sum w sosie chrzanowym), „Bal rybaka” przy muzyce na żywo; czynne były stoiska z rybami i innymi potrawami. Głównym punktem festynu był VI regionalny konkurs kulinarny „Smaki ryb odrzańskich”, którego celem jest popularyzacja walorów smakowych i zdrowotnych ryb słodkowodnych żyjących w wodach Odry i rozlewisk Międzyodrza. Pierwsze miejsce przypadło Iwonie Stachów za „suma wędzonego”, drugie – Elżbiecie Kosickiej za „pasztet z ryb mieszanych”, trzecie – Magdalenie Gorzkowskiej za „karpia z pieczarkami i ziemniakami zapiekanego w maśle”. Łącznie w konkursie kulinarnym zaprezentowano 21 potraw.
Tekst i fot. (akme)