Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

KONKURS. Tłusty czwartek tuż-tuż…

Data publikacji: 22 lutego 2019 r. 13:17
Ostatnia aktualizacja: 02 marca 2019 r. 18:59
KONKURS. Tłusty czwartek tuż-tuż…
 

W tłusty czwartek Polacy zjadają około 100 mln pączków z marmoladą, nadzieniem różanym, budyniem, ajerkoniakiem bądź posypanych tylko cukrem pudrem. Mimo nawoływań dietetyków, przerażonych gigantyczną ilością kalorii w pączkach, tłustoczwartkowe szaleństwo trwa. Warto podkreślić, że mamy wybór. Smaczne i nieco mniej kaloryczne są faworki.

Faworki zwane także chrustem, stały się symbolem zakończenia zimy i nadejścia wiosny. Początkowo przygotowywano je z ciasta na pączki, a później z ciasta lanego i biszkoptowego. Dziś najczęściej powstają z ciasta zbijanego. Przeszły metamorfozę, która odchudziła je z kalorii, dodając jednocześnie smaku.

Zrobienie faworków nie jest trudne – mówi prezes Piekarni-Cukierni Paweł Kamer. Wystarczy przygotować:

• 400 g mąki pszennej tortowej,

• szczyptę soli,

• 5 dag masła,

• 1 jajko,

• 4 żółtka,

• 1 łyżka cukru pudru,

• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%,

• 1 łyżka spirytusu,

• 2 l oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu

 

PRZYGOTOWANIE

– Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały).

– Dodać do mąki ubite jajka, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30-45 minut w temperaturze pokojowej.

– Ciasto zagniatać przez kilka minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne.

– Ciasto rozwałkowywać jak najcieniej. Resztę ciasta trzymać zawiniętą w folię spożywczą.

– Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.

– Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30-60 sekund z każdej strony.

– Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.

Wykonanie faworków nie jest trudne. Dla zapracowanych niechcących jednak spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, mamy w prezencie od naszej redakcji do wygrania trzy opakowania tych pyszności.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS-a na numer 72601 z hasłem: kurier.faworki – na SMS-y czekamy do 27 lutego do godz. 11.59. A w środę 27 lutego o godz. 12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery na faworki z Piekarni-Cukierni „Kamer” otrzymają pierwsze 3 osoby, które najszybciej – i prawidłowo – odpowiedzą na pytanie. Koszt jednego SMS-a – 2,46 zł z VAT.

Fot. Robert Stachnik (arch.)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA