Baltic Caffeine Festival w Centrum Kultury Euroregionu Stara Rzeźnia zgromadził w niedzielę spore grono miłośników kawy i herbaty. Oprócz próbowania nowych smaków, goście mieli okazję obejrzeć zmagania baristów w Szczecińskim Pucharze Latte Art.
To druga edycja festiwalu, jednak po raz pierwszy pojawiły się herbaty. Stąd zmiana nazwy z Baltic Coffee Festival na Baltic Caffeine Festival. Goście mieli okazję spróbować różnego rodzaju kaw i herbat oraz wziąć udział w zajęciach z prawidłowego parzenia kawowych napojów. Nie zabrakło również kofeinowych wystawców.
- Dopiero teraz zrozumiałam dlaczego moja kawa nie smakowała tak dobrze, pomimo tego, że była dobrej jakości, a ekspres który posiadam też jest niczego sobie - mówiła Ola. - Dzięki temu festiwalowi dowiedziałam się, że grubość mielenia ziaren ma bardzo duży wpływ na to, jak kawa będzie smakować. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, a okazało się, że mieliłam ją za drobno i woda przepływała przez nią w ekspresowym tempie.
Uczestnicy - poprzez udział w warsztatach, prelekcjach oraz panelach dyskusyjnych - dowiedzieli się, jak kawa działa na organizm, w jaki sposób należy poprawnie ją parzyć oraz jakie są alternatywne metody jej przygotowywania. Zajęcia prowadzili Marcin Makiato Wójciak- właściciel krakowskiej kawiarni Makiato; Mateusz Gaca – prowadzący poznańską kawiarnię Brisman Kawowy Bar; Krzysztof Szkutnik – doświadczony palacz kawy; Michał Błasiak – wicemistrz Polski Latte Art 2014, Anna Brożyna z Piewcy Teiny.
- Cieszę się, że tutaj przyszłam, ponieważ dowiedziałam się wielu ciekawostek na temat kawy, którą uwielbiam pić - mówiła Kasia. - Teraz, w czasie studiów, sama pracuję w kawiarni, ale zrozumiałam, że muszę się jeszcze sporo nauczyć, aby moja kawa była zrobiona naprawdę po mistrzowsku.
Jednak tegoroczny Szczeciński Festiwal Kawy i Herbaty to nie tylko próbowanie i odkrywanie nowych smaków. Uczestnicy kibicowali baristom z całej Polski, którzy wzięli udział w szóstej już edycji Szczecińskiego Pucharu Latte Art. Zawodnicy pracowali na kawie z najstarszej włoskiej palarni Vergnano.
Zwycięzca tegorocznych zmagań został Jakub Świątek z Warszawy. Otrzymał on bon na kwotę tysiąca złotych do wykorzystania w Qualia Caffe oraz 10 kilogramów kawy, na której będzie mógł doskonalić swoje baristyczne zdolności.
To nie koniec kofeinowych doznań. Organizatorzy zapraszają w piątek (14 bm.) na wielki pofestiwalowy cupping (testowanie smaków) kaw i herbat. Uczestnicy będą mogli spróbować kaw z palarni: szwedzkich The Broker Coffee Roastery i Kafferostare Per Nordby; litewskiej Taste Map; niemieckiej The Barn Coffee Roasters; norweskiej Tim Wendelboe; polskiej Qualia Caffee. Natomiast miłośnicy herbat będą mogli posmakować różnych ich rodzajów od Piewcy Teiny. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 17 przy ulicy Struga 15/6 (siedziba Qualia Caffee). Wstęp jest bezpłatny.
Organizatorami Szczecińskiego Festiwalu Kawy i Herbaty są Baltic Coffee Collective – stowarzyszenie, którego celem jest propagowanie wysokiej jakości kawy i integrowanie ludzi zainteresowanych czarnym napojem oraz Qualia Caffe – szczecińska akademia kawy.
(KaNa)
Na zdjęciu: Na festiwalu pojawiło się wielu wystawców z całej Polski.
Fot. Adrian Bednarski