Poczta Polska wprowadziła 30 lipca do obiegu nowy znaczek serii „Polskie produkty regionalne”. Walor o wartości 6 zł przedstawia kiełbasę lisiecką.
Kolejny znaczek serii „Polskie produkty regionalne” promuje wyjątkowość i różnorodność naszych produktów spożywczych. Tym razem tematem emisji jest kiełbasa lisiecka. Europejski znak Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz rysunki przypraw i mięsa nawiązują do oryginalnej receptury tego wyrobu. Znaczek okazjonalny został wydany w nakładzie 135 tys. egzemplarzy. Zaprojektowała go Agnieszka Sancewicz. W tej serii ukazały się: rogal świętomarciński, miód kurpiowski, ser koryciński, truskawka kaszubska i jabłko łąckie.
Kiełbasa lisiecka wywodzi się od kiełbasy krakowskiej, a pod własną nazwą znana jest od lat 30. XX wieku. W 2005 roku została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w 2010 r. ten małopolski produkt został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Produkowana jest z najlepszych gatunków mięs, większość jej składu stanowi szynka wieprzowa, a jedyne przyprawy użyte do produkcji to sól peklująca, świeży czosnek i biały pieprz mielony. Znakiem tym może być opatrzona jedynie kiełbasa wyprodukowana według tradycyjnej, skodyfikowanej receptury w granicach gmin Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim.
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) – jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z nim. Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów, m.in.: miód kurpiowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, truskawka kaszubska, andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie.
(g)
Fot. PP