Niedziela, 22 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Jak powstają nowe smaki lodów? [FILM]

Data publikacji: 17 marca 2016 r. 13:00
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2016 r. 20:26
Jak powstają nowe smaki lodów?
 

Lody różane, chałwowe, śliwka w czekoladzie czy najnowszy smak pomarańcza i migdał w czekoladzie – to jedne z unikalnych kompozycji lodów. Jak powstają nowe smaki? Jak wyjaśnia Zbigniew Grycan zaczyna się bardzo prosto od eksperymentu.

- Eksperymenty prowadzimy cały czas, niestety jest to czasochłonne i trwa miesiącami. Pierwsze próby robimy w domu, w kuchni – mówi newsrm.tv  Zbigniew Grycan, właściciel firmy Grycan – Lody od pokoleń.

Tworzenie nowego smaku lodów tylko z pozoru wydaje się proste. Po pierwszych próbach w domowym zaciszu receptura trafia do specjalnego laboratorium. Właśnie tam śmietanka kremówka, żółtka jaj, cukier, mleko i dodatki smakowe są ze sobą mieszane. Później przychodzi czas na test. – Lody muszą smakować mojej żonie, mnie, córkom i załodze, która także ocenia smak – dodaje Zbigniew Grycan.

Rocznie firma przeprowadza kilkanaście prób i tylko kilka kompozycji trafia na rynek. Lody Pomarańcza i Migdał w Czekoladzie to najnowszy, 100. smak w ofercie marki. Nowej kompozycji będzie można spróbować już od kwietnia w ponad 140 lodziarnio-kawiarniach.Najnowszy smak lodów to  połączenie deserowej czekolady, skórki pomarańczowej i chrupiących migdałów, a inspiracją do jego stworzenia był Tort Angielski.

 

Zródło: newsrm.tv

Fot. Robert STACHNIK

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA