Wtorek, 16 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Gessler: Prawie 300 restauracji z „Kuchennych rewolucji” nie przetrwa w tym kryzysie

Data publikacji: 26 kwietnia 2020 r. 12:44
Ostatnia aktualizacja: 26 kwietnia 2020 r. 15:09
Gessler: Prawie 300 restauracji z „Kuchennych rewolucji” nie przetrwa w tym kryzysie
 

Słynna restauratorka Magda Gessler drży o dalsze losy lokali, w których przeprowadziła rewolucje, bo obawia się, że ze względu na pandemię koronawirusa mogą one nie przetrwać. Jej zdaniem w najgorszej sytuacji są restauracje w mniejszych miejscowościach, które do tej pory zarabiały przede wszystkim na turystach. Teraz jedyny ratunek we wspólnych działaniach lokalnej społeczności. Gwiazda TVN zachęca więc, by okoliczni mieszkańcy zamawiali produkty lub gotowe dania właśnie z tych sprawdzonych punktów.

Magda Gessler nie ma wątpliwości, że obecna sytuacja odbije się negatywnie na całym rynku gastronomicznym. Branża bowiem już przechodzi kryzys, a najbardziej ucierpią lokale w popularnych miejscowościach turystycznych i w niewielkich miasteczkach.

Restauracje nie dadzą sobie rady

– Jestem przerażona, że prawie 300 moich restauracji z „Kuchennych rewolucji” nie da sobie rady, nie przeżyje, bo nie są w Warszawie, gdzie są największe pieniądze, tylko są z mniejszych miejscowości i do tej pory żyli z turystów, których teraz nie ma. Wszystkim życzę dużo szczęścia – mówi Magda Gessler.

Restauratorka uważa, że jedynym sposobem na przetrwanie lokali gastronomicznych w trudnym czasie pandemii jest oferowanie posiłków na wynos lub na dowóz. Niektóre restauracje zmieniły nawet pod tym kątem swoje menu. Niezwykle istotne jest więc, by w pobliżu znaleźli się odbiorcy takich usług.

 

Wspomagać gastronomików

 – Należy robić, co tylko możemy, żeby wspomagać polskich restauratorów. Zachęcam, żeby to u nich ludzie zamawiali jedzenie, kiedy nie jest łatwo dostać wszystko, czego potrzebujemy. Być może np. w Ziemi Brańskiej można skorzystać z cudownych wędlin, które pani Dorota sprzedaje, a np. w Syrence z ryb wędzonych, które ma właściciel – mówi Magda Gessler.

Nie brakuje też lokali, które obrały inną taktykę działania i po prostu na ten czas całkowicie zawiesiły działalność. Restauratorka prognozuje, że w niezwykle trudnej sytuacji znajdą się również ci, którzy dopiero zaczynają karierę w branży gastronomicznej.

– Dla młodych osób będzie to ogromne wyzwanie dla ich fantazji oraz zdolności. Ta epidemia będzie mało demokratyczna, bo przeżyją ci, którzy mają najwięcej środków do życia i ochrony zdrowia. Nie jest to czas równości, jest to czas bezwzględny. Pamiętajmy o tym, że nikt się nad nami nie zlituje – mówi.

Źródło: Newseria.pl

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Premier, Prezydent i Prezes już jadą z pomocą
2020-04-26 14:49:07
.
ośmiornica
2020-04-26 14:39:29
Jedyny ratunek w POwcach. Ci jak wiadomo lubią biesiadować w restauracjach, to może i na wynos kupią. Jedyny problem jaki widzę, to ten, że teraz nie mają służbowych kart płatniczych, żeby żreć i chlać na koszt społeczeństwa. Czy zdecydują się na pomoc gastronomikom z własnej kieszeni?
I co
2020-04-26 13:43:57
Mateuszek, myśl!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA