Wtorek, 16 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Dwie pizzerie z Polski wyróżnione w rankingu najlepszych europejskich pizzerii

Data publikacji: 16 maja 2024 r. 14:55
Ostatnia aktualizacja: 16 maja 2024 r. 21:16
Dwie pizzerie z Polski wyróżnione w rankingu najlepszych europejskich pizzerii
Fot. PAP/Archiwum Kalbar  

Każdego roku pizzerie z Europy – oprócz tych z Włoch, te oceniane są osobno – walczą o jak najwyższe miejsce w zestawieniu "50 Top Pizza". Dla mistrzów tego słynnego i uwielbianego na całym świecie dania to ogromne wyróżnienie znaleźć się w tym rankingu, a dla smakoszy wskazówka, gdzie w Europie można zjeść najlepszą pizzę.

W tym roku pierwsze miejsce zajął londyński lokal Napoli On The Road. Dla tych, którzy przyglądają się europejskiej i światowej scenie pizzy zwycięstwo Napoli On The Road nie będzie zaskoczeniem. Michele Pascarella, jej założyciel i szef kuchni w roku ubiegłym został okrzyknięty najlepszym szefem kuchni na świecie specjalizującym się w pizzy. Ten Włoch z pochodzenia ma zapewne pizzę we krwi, co z kolei potwierdza ranking 50 Top Pizza. Zgodnie z werdyktem, w jego lokalach można delektować się „autentycznymi smakami pizzy neapolitańskiej ze współczesnymi akcentami. Długo fermentujące ciasto, wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki, rozpływająca się w ustach konsystencja i bardzo wysoka strawność to tylko niektóre z zalet jego pizzy” - czytamy we włoskim przewodniku.

Na drugim miejscu zestawienia uplasowała się Sartoria Panatieri w Barcelonie, a trzecie miejsce w tym roku przypadło Via Toledo Enopizzeria w Wiedniu. Co ciekawe, w ranking 50 najlepszych pizzerii największy wkład ma Hiszpania, którą reprezentuje aż siedem lokali. Anglia sześciokrotnie zaznaczyła swoją obecność w zestawieniu, Francja pięciokrotnie. A Polska? Nasz kraj może pochwalić się dwoma wyróżnieniami.

Na 20. miejscu znalazła się pizzeria założona w 2015 roku przez parę architektów Liliannę i Jędrzeja Lewandowskich. Lokal Zielona Górka z Pabianic serwuje tradycyjną pizzę neapolitańską. I, sądząc po werdykcie, robią to niezawodnie. „Uprzejma obsługa, wysokiej jakości składniki i przyjazna atmosfera to cechy charakterystyczne tego miejsca, które trzeba odwiedzić” – czytamy.

Osiem miejsc niżej uplasował się warszawski lokal Ciao A Tutti. „Wybór +ciao+, najbardziej nieprzetłumaczalnego i powszechnie używanego włoskiego słowa na świecie, celebruje natychmiastowe i szczere połączenie z Włochami. Podobnie jak pizza, która serwowana jest tu od 2012 roku” – zapewnia jury, które doceniło zarówno tradycyjne smaki, jak i te nieco bardziej unowocześnione, ale wciąż nierozerwalnie związane ze słoneczną Italią.

Logo PAP Copyright

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

obserwator
2024-05-16 21:08:48
W Szczecinie pizernie uzywają dodatkow slabej jakości, dziwne sery, szynka tania, i inne dodatki falszywe, W Poznaniu są dobre pisernie i w Warszawie
o ku...
2024-05-16 18:39:02
Co to jest "pizernia"?
Do OBSERWATOR
2024-05-16 17:42:16
Jak nic nie ma , to się nie męcz w szczecinie , wyjedź na szparagi , na truskawki do Niemiec tzn POwiedziała Kopacz , że razem z córką wyjeżdża za czasów PiS , a teraz KO 13grudnia gdzie jest ?
@obserwator
2024-05-16 17:35:45
Są bardzo dobre kebaby i bardzo dobre pizzerie. Do Poznania? tam nic nie ma porządnego. Taka mniejsza Łódź.
Prawda
2024-05-16 17:12:40
To prawda z pizzami w Szczecine nie zjemy dobrej pizzy ani kebaba wszedzie są ladowane pólprodukty
OBSERWATOR
2024-05-16 16:27:09
W Szczecinie to nawet dobrego kebaba nie ma. A pizernie to tragedia. Wszystkie powinny być zamkniete. Wyjeżdzam do Poznania luB wARSZAWY.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA