Sobota, 08 lutego 2025 r. 
REKLAMA

Mieszczańska kuchnia początku XIX wieku

Data utworzenia: 2025-02-07 13:18
Ostatnia aktualizacja: 2025-02-07 13:47
Fot. Muzeum Rybołówstwa Morskiego

Miejsce: Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu

Data: 08.02.2025

godz. 13-14

Na przełomie XVIII i XIX wieku, w bogatych domach mieszczan w Świnoujściu czy Gdańsku, jedzenie traktowano jako jeden z najważniejszych rytuałów w życiu. Dzisiejsi dietetycy i animatorzy zdrowego trybu życia pewnie umarliby z głodu, gdyby musieli obsługiwać ziemian czy mieszczan z tamtych czasów.

Powściągliwość przy stole w Świnoujściu anno domini 1780 była traktowana jak zawiść i przejaw skrajnej nietowarzyskości. Choć historycy przypominają, że czas wojen napoleońskich przyczynił się do przenikania nowych obyczajów kulinarnych, dieta ówczesnych mieszczan stała się zdrowsza, a smak i wykwintność zyskały na znaczeniu kosztem ilości. A co jadano?

O tym i wielu innych aspektach kuchni na przełomie XVIII i XIX wieku opowie Aleksandra Kucharska.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA