Miejsce: Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Świnoujściu
Data: 08.02.2025
godz. 13-14
Na przełomie XVIII i XIX wieku, w bogatych domach mieszczan w Świnoujściu czy Gdańsku, jedzenie traktowano jako jeden z najważniejszych rytuałów w życiu. Dzisiejsi dietetycy i animatorzy zdrowego trybu życia pewnie umarliby z głodu, gdyby musieli obsługiwać ziemian czy mieszczan z tamtych czasów.
Powściągliwość przy stole w Świnoujściu anno domini 1780 była traktowana jak zawiść i przejaw skrajnej nietowarzyskości. Choć historycy przypominają, że czas wojen napoleońskich przyczynił się do przenikania nowych obyczajów kulinarnych, dieta ówczesnych mieszczan stała się zdrowsza, a smak i wykwintność zyskały na znaczeniu kosztem ilości. A co jadano?
O tym i wielu innych aspektach kuchni na przełomie XVIII i XIX wieku opowie Aleksandra Kucharska.