Po lodziarniach i restauracjach przyszedł czas na skontrolowanie pizzerii. Na ponad sześćset lokali, które - jak wynika z ewidencji Inspekcji Sanitarnej - serwują gościom przysmak rodem z Włoch, inspektorzy sanepidu odwiedzili 138 i aż w połowie z nich wykryto nieprawidłowości. Za brud, przeterminowaną żywność i brak wymaganej dokumentacji na gastronomików posypały się kary.
Kontrolowano pizzerie w całym województwie. Tylko przez tydzień - od 11 do 17 lipca - inspektorzy z powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych odwiedzili lokale, szczególnie te, które serwują pizze w miejscowościach turystycznych. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli sprawdzali, czy przedsiębiorcy przestrzegają zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, zasad systemu HACCP oraz przyjrzeli się, w jaki sposób magazynowane są produkty spożywcze i czy gastronomicy przestrzegają ich terminów przydatności do spożycia oraz dat minimalnej trwałości. Na 138 skontrolowanych pizzerii aż w 72, czyli w 52 proc. wykryto błędy.
- Podczas kontroli w 72 obiektach stwierdzono nieprawidłowości w bieżącym
...