Wtorek, 02 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Szczeciński wkład w lot na Marsa

Data publikacji: 20 maja 2024 r. 22:53
Ostatnia aktualizacja: 20 maja 2024 r. 22:53
Szczeciński wkład w lot na Marsa
Polska chce rozwijać technologie kosmiczne.  

Naukowcy z Uniwersytetu Szczecińskiego dołożą swoją cegiełkę do projektu lotu na Marsa. Przygotowują właśnie eksperyment dla Europejskiej Agencji Kosmicznej, który ma przybliżyć nas do tej najdłuższej w dziejach ludzkości podróży.

Przedsięwzięcie będzie realizowane na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jego pełna nazwa to „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?"

Przetestowana zostanie przeżywalność zmodyfikowanych genetycznie drożdży (wzbogaconych białkiem niesporczaków) w warunkach mikrograwitacji, co ma na celu określenie możliwości ich użycia jako biofabryk zarówno podczas podróży kosmicznych jak i na Marsie czy na Księżycu.

Projekt jest prowadzony przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytetu Szczecińskiego jako lidera, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Eksperyment

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 58% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 21-05-2024

 

Alan Sasinowski 
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA