Szczecinianie Justyna i Daniel Hof, autorzy bloga Eintopf, opowiedzieli nam o swoich kulinarnych inspiracjach, pomysłach na tradycyjne świąteczne dania z nowoczesnym twistem oraz o tym, dlaczego nie będą przygotowywać wszystkiego sami.
Eintopf w języku niemieckim oznacza danie jednogarnkowe, lecz autorom bloga zależało bardziej na łączeniu wielu aspektów życia „w jednym garze" - w tym przepisów podpatrzonych od rodziny, ulubionych szefów kuchni, znalezionych w internecie, ale też ulubionych książek czy muzyki. Potrafią wyczarować niezwykłe dania, o czym bardzo dobrze wiedzą goście ich kolacji sąsiedzkich, które co miesiąc organizują w swoim domu.
- Menu się zmienia z każdą kolacją, teraz 14 stycznia robimy kolację rybną, tak w temacie świąt - mówi Justyna.
Czy jest coś bez czego nie wyobrażają sobie wigilii?
- Ja nie wyobrażam sobie wigilii bez karpia i kapusty z grzybami. Te dwa dania być muszą. Na trzecim miejscu jest śledź - mówi Justyna. - A jak przyrządzić karpia? W karpiu najważniejsza jest prostota, on wymaga tylko soli, pieprzu i mąki.
Dla Daniela
...