Piątek, 05 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Oszukują na składnikach, źle znakują dania. Co jemy w popularnych kebabach?

Data publikacji: 27 lipca 2023 r. 20:48
Ostatnia aktualizacja: 27 lipca 2023 r. 22:48
Oszukują na składnikach, źle znakują dania. Co jemy w popularnych kebabach?
Wyniki kontroli, jaką przeprowadzono w całej Polsce, w tym również w Szczecinie, w pierwszym kwartale 2023 roku są zaskakujące. Fot. ilustracyjne/archiwum  

Kebab to dziś jeden z najpopularniejszych fast foodów i w końcu - po raz pierwszy - doczekał się kontroli. Co podają nam właściciele kulinarnych przybytków, wzięła pod lupę Zachodniopomorska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Największą bolączką skontrolowanych gastronomików jest to, że oszukują przy składnikach, źle oznaczają mięsa, podmieniają sery.

Kebab stał się niemal naszym narodowym daniem. Posiłek, którego rodowodu należy szukać w Turcji, jest obecny w gastronomii od dawna i nie ma chyba miasta w Polsce, które oparłoby się serwowaniu mięsa w towarzystwie bułki, frytek czy tortilli. Kebab króluje w miastach i miasteczkach, w turystycznych kurortach nad morzem i w górach.

Wyniki kontroli, jaką przeprowadzono w całej Polsce, w tym również w Szczecinie, w pierwszym kwartale 2023 roku są zaskakujące. W stolicy Zachodniopomorskiego inspektorzy ZIJHARS pod lupę wzięli siedem punktów gastronomicznych.

- Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 5 podmiotach (tj. w 71,4 proc. podmiotów skontrolowanych), w tym 5 punktach

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 64% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 28-07-2023

 

Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Gorszy, lepszy
2023-07-28 10:18:31
składnik... serio raport z jakiejś kontroli instytucji, która żyje z kontroli i nieustannie musi wykazywać sens swego istnienia (w końcu np.100 lat temu jej nie było i ludzie też żyli) jest dla was większym wyznacznikiem niż własne poczucie smaku? A czy tej instytucji aspartam w żywności przeszkadza czy nie?Od dawna teorie spiskowe mówią o jego rakotwórczości,a ostatnio nawet wychodzące na jaw badania zaczynają to potwierdzać.A syrop glukozowo-fruktozowy? Kontrolują coś tych rzeczy?No właśnie!
Oburzeni
2023-07-28 09:53:19
To cios w nasze dziedzictwo kulturowe bo Szczecin to Europejska Stolica Kebaba
Oszukiwanie wzbogaca
2023-07-28 08:26:16
Byli już wykonawcy, którzy zamieniali, na gorszą, podsypkę podczas budowy dróg, byli też biznesmeni, którzy sprzedawali sól drogową jako spożywczą, było też zamienianie oleju opałowego, ale żeby podnosić rękę na kebaba? Cóż, widocznie w Polsce nie ma uczciwych przedsiębiorców.
Basta
2023-07-28 08:09:49
Kebab jest polskim dobrem narodowym.
;/
2023-07-28 07:51:30
Dlatego w Szczecinie jak kupowac to tylko w Bar Rabie- 100% kurczak lub wieprzowina, zadne tam mielonki z hurtowni czy gotowe batony, tak samo Mak Kwak na pl.Lotnikow tez solidne mieso maja .
Irena
2023-07-28 07:37:20
Sprawdzcie wszystkuch gastronomików a nie rylko ich konkurencję
Kebab
2023-07-28 00:00:07
Dlaczego takie kontrole dobitnie pokazują, że podstawą biznesu jest oszustwo albo wyzysk? Jak można wkładać tańsze mięso i kasować za droższe? Czy jest w Szczecinie uczciwy kebab?
Robert
2023-07-27 22:54:40
Napiszcie, które omijać.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA