Środa, 27 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Groch z kapustą, serdelki i świeża krew. Szczecinianin napisał książkę o lokalach gastronomicznych w Podjuchach

Data publikacji: 30 stycznia 2022 r. 20:07
Ostatnia aktualizacja: 30 stycznia 2022 r. 20:07
Groch z kapustą, serdelki i świeża krew. Szczecinianin napisał książkę o lokalach gastronomicznych w Podjuchach
To nietypowy przewodnik poświęcony dawnym restauracjom, zajazdom, piwiarniom i kawiarniom Fot. materiały organizatora  

- Życie towarzyskie w Podjuchach, w okresie międzywojennym, jak i wcześniej, było bardzo intensywne, głównie za sprawą turystów. Od kwietnia do listopada przyjeżdżało tu tysiące turystów na każdy weekend. Szukając materiałów do mojej publikacji, udało mi się zlokalizować aż trzydzieści cztery miejsca gastronomiczne w Podjuchach - opowiada Jakub Olszewski, autor nietypowego przewodnika historycznego poświęconego dawnym restauracjom, zajazdom, piwiarniom i kawiarniom Podjuch i Widoku w latach 1868-1945.

Miłośnik historii i Podjuch

Autor mieszka w szczecińskiej dzielnicy Podjuchy od trzeciego roku życia i - jak mówi - nie zamierza się stąd nigdy wyprowadzać. Z wykształcenia jest politologiem, ale za sprawą mamy, która była historyczką, on sam również zainteresował się historią.

- Moje publikacje o Podjuchach są wynikiem połączenia dwóch pasji i miłości, czyli do miejsca, w którym się wychowałem i do historii - przyznaje J. Olszewski. - Zanim zabrałem się za książkę o lokalach gastronomicznych, wydałem też inne, dotyczące choćby poczty w Podjuchach, kolei oraz

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 78% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 28-01-2022

 

Autor: Monika Gapińska 
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA