Recepturę wyjątkowych lodów opracowały badaczki ZUT. W ich składzie, oprócz śmietanki i cukru, znajdziemy przede wszystkim mleko klaczy poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych lub szczepów bakterii probiotycznych Lacticaseibacillus rhamnosus oraz Lactiplantibacillus plantarum, a także inulinę - składnik o walorach prebiotycznych, pozytywnie wpływający na florę bakteryjną jelit.
Mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od krowiego, jego składniki mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, które przetrwają nawet niskie temperatury zamrażarki.
- Do nowego przysmaku naukowczynie ZUT dodały śmietankę, ponieważ mleko klaczy jest z natury ubogie w tłuszcz, a składnik ten jest konieczny, aby uzyskać desery o odpowiednich walorach smakowych - tłumaczy Emilia Kujawa, rzecznik prasowy Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.
Lody mają biało-kremową barwę (mleko
...