Nie umiesz lepić pierogów, przerasta Cię czyszczenie ryb, nie masz czasu na świąteczne wypieki? Jak zawsze przed Bożym Narodzeniem możesz liczyć na szczecińskich gastronomików, którzy przygotują wigilijne i świąteczne potrawy. Trzeba się jednak spieszyć, bo niektórzy już nie przejmują zamówień.
– Nasi stali klienci wiedzą, że od 1 grudnia mogą zapisywać się na uszka, pierogi z kapustą i grzybami i czynią to już na początku miesiąca. 12 grudnia zamknęliśmy listy, nie mamy bowiem większej mocy przerobowej – wyjaśnia Paweł Jaskulski, właściciel Jadłodajni „Obiad w 10 minut”. – Zawsze przygotowujemy ok. 300 kilogramów pierogów i uszek, ale oprócz tego klienci chętnie kupują u nas barszcz czerwony, rolady drobiowe, schaby i karkówki pieczone ze śliwką i bakaliami. Dla tych, którzy nie zdążyli złożyć zamówienia, organizujemy w dniach 21-23 grudnia kiermasz wyrobów świątecznych przygotowanych zgodnie z polską tradycyjną kuchnią.
Cały artykuł w „Kurierze Szczecińskim”, e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 15 grudnia 2017 r.
Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA
Fot. Ryszard PAKIESER