Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Wolin z rybą na talerzu w Szczecinie - Dąbiu

Data publikacji: 04 września 2020 r. 12:17
Ostatnia aktualizacja: 05 września 2020 r. 12:43
Wolin z rybą na talerzu w Szczecinie - Dąbiu
 

Ryba to produkt zdrowy, smaczny, pożywny i nieskomplikowany w przyrządzeniu, w warunkach domowych. Spożywanie ryb stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia – taki komunikat promowali organizatorzy akcji „Wolin z rybą na talerzu”, podczas kolejnego festynu, który w ostatni weekend wakacji odbył się na szczecińskiej Łasztowni.

Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków z programem zachęcającym do jedzenia ryb zalewowych i morskich, z regionu Pomorza Zachodniego tym razem dotarło do Szczecina. Miasteczko, w ramach którego działają strefy: zdrowia, kulinarna, wiedzy oraz malucha, przez dwa dni było dostępne dla mieszkańców Szczecina i przebywających w naszym mieście turystów. Dobra pogoda sprzyjała degustacji rybnych potraw, wsród których znalazły się: paprykarz, pasztet z ryb, bułka ze śledziem i bułka z sumem, zupa rybna oraz śledź w glazurze musztardowej. 

Dlaczego warto jeść ryby? 

Mięso ryb jest cennym źródłem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety i warto, aby ryba gościła w naszych jadłospisach przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu — przekonywała podczas festynu dietetyk Monika Bochenko. Ryba jest bardzo delikatna i zdecydowanie łatwiej strawna niż mięso zwierząt rzeźnych czy nawet drobiu. Wartość energetyczna mięsa rybiego (poza bardzo tłustymi rybami) jest mniejsza od produktów z mięsa zwierzęcego. Z badań wynika, że Polacy wciąż jedzą za mało ryb (ok.13 kg w ciągu roku na jedną osobę). W porównaniu na przykład z Japończykami (65 kg ryb na jedną osobą) czy Norwegami (46 kg ryb na jedną osobę) w spożywaniu ryb nie wypadamy dobrze. Wszystkich, którzy zastanawiają się — jeść ryby czy ich nie jeść — nasza dietetyk namawiała, aby jeść. Uważa, że więcej dobra przyniesie nam jedzenie ryb niż ich nie jedzenie. Warto pamiętać że witaminę D możemy pozyskać wyłącznie ze słońca, albo z ryb. Natomiast cenne dla naszego organizmu kwasy Omega3 pozyskamy tylko i wyłącznie z ryb. Dlatego dobrze byłoby zadbać,  aby ryba często gościła na naszym stole.

Wolin z ryba na talerzu

O zaletach ryb w kuchni przekonywali także kucharze, którzy podczas festynu „Wolin z rybą na talerzu” rywalizowali w Kulinarnym Konkursie Gastronomicznym. Prowadzący konkurs i główny juror — Leszek Wodnicki z Kulinarnego Atelier w Szczecinie — podkreślał, że wielką przewagą ryb nad mięsem zwierzęcym w kuchni jest możliwość ich przygotowywania na bardzo różne sposoby. Ryby możemy smażyć, wędzić, grillować i gotować, tak jak mięso, ale wiele gatunków ryb możemy też jeść na surowo. To sprawia, że właśnie ryba może być spożywana jako produkt najmniej przetworzony, a więc tym samym zdrowszy dla nas.

Kulinarny Konkurs podczas „Wolin z rybą na talerzu”

Zmagania kucharzy z wolińskich i szczecińskich restauracji w Kulinarnym Konkursie cieszą się dużym zainteresowaniem odwiedzających nasze festyny. Możliwość podpatrywania kucharzy zawodowców na żywo, podczas pracy, to nie tylko emocje związane z rywalizacją czy okazja do degustacji konkursowych potraw, ale też źródło wiedzy na temat nowoczesnych technik gotowania, przyrządzania i podawania potraw.

Kolejna impreza z cyklu „Wolin z rybą na talerzu”, z darmową degustacją potraw rybnych, poradami dietetyka, multimedialną strefą wiedzy oraz strefą zabaw dla dzieci, a także z następną edycją Konkursu Kulinarnego odbędzie się 5 września, w godzinach 12:00-18:00, na Przystani Jachtowej w Szczecinie-Dąbiu, przy ul. Przestrzennej 7. Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków serdecznie zaprasza do udziału w festynie mieszkańców Szczecina i okolic, jak i przebywających w naszym mieście turystów. Organizatorzy proszą, aby zabrać ze sobą maseczkę.

Projekt „Wolin z rybą na talerzu” współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020. 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Hakina
2020-09-05 12:37:09
Owszem ,jest bardzo zdrowa ryba ,pod warunkiem że jej środowisko naturalne nie jest zanieczyszczone. A myślę że wszyscy powinni wiedzieć ,że środowisko naturalne tym jest tak bardzo zanieczyszczone ,że ryby czy też ssaki wodne które ludzie zabijają ,nie wiadomo dlaczego to jedno wielkie zakażenie ,zatrucie. Myślący ludzie jest ich bardzo ,dobrze wiedzą ,że najbardziej niebezpieczne śmieci są wrzucane do Oceanów i Mórz !! Ile było przykładów że popielniali samobójstwo wieloryby ,orki ,delfiny ,i dlaczego. Nie będę się rozpisywać ,sami szukajcie prawdy która jest po waszym nosem.
Xxx
2020-09-04 17:21:38
Jasne , Wolińskie stowarzyszenie rybaków promuje rybę jako zdrowe jedzenie ale rybacy niestety nie łapią ryb bo po co jeśli za nic robienie dostają grubą kasę .

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA