Litewskie kibiny, domowe suszone kiełbaski, twarogowe sery, kindziuki, czekolady oraz rozmaite nalewki owocowe przywiozły z wileńskiego Rudomina Leonarda Wanagiel i Beata Dołgopolowa (obie na zdjęciu) i wystawiły je w sobotnie przedpołudnie na kiermaszu w stargardzkim Domu Kultury Kolejarza.
Ale wileński jarmark, na którym zaoferowano do sprzedaży również m.in. palmy, zajączki, baranki i inne wielkanocne ozdoby, wyroby rękodzielnicze, ciasta i obrazy grupy „Malachit", to tylko jedna z atrakcji dwudniowych XIV Kaziuków Wileńskich. Na scenie swoje umiejętności wokalno-taneczne prezentowały również zespoły ludowe z Wileńszczyzny oraz powiatu stargardzkiego. W niedzielę elementy litewskiej kuchni i kultury prezentowane będą od g. 10.30 w Stargardzkim Centrum Kultury. ©℗
Tekst i fot. (gra)