Około 200 osób skorzystało z poczęstunku wigilijnego, który przedstawiciele samorządu rozdawali na deptaku przy ul. Bohaterów Września w Świnoujściu. Wigilia dla potrzebujących została zorganizowana po raz dziewiąty. Podobna odbędzie się w niedzielę na Warszowie.
Każda z tych 200 osób mogła wziąć do domu tradycyjne wigilijne potrawy. Z kolei w niedzielę 23 grudnia taka wigilia odbędzie się w filii Miejskiego Domu Kultury na Warszowie. Początek o godzinie 13. W tym roku dla mieszkańców przygotowano łącznie sześć tysięcy pierogów, niemal 300 litrów czerwonego barszczu i dziesiątki kilogramów kapusty z grochem.
Co roku w przygotowanie potraw bardzo chętnie włączają się świnoujscy restauratorzy. W tym roku są to: Interferie Medical SPA, hotel „Trzy Wyspy”, restauracja „Neptun”, pizzeria „Dagrasso”, restauracja „Magiczna Spiżarnia”, hotel „Gold”, hotel „Warta”, restauracja „Gospodnik”, restauracja „Pod Kogutem”, firma „Marinus” i hotel „Cesarskie Ogrody”.
Tekst i fot. BaT
Na zdjęciu: Paweł Sujka, zastępca prezydenta Świnoujścia, wręcza ciepłe potrawy wigilijne.