Festiwal pierogów odbędzie się w niedzielę 8 października w Gminnym Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji przy ul. Rekreacyjnej w Przecławiu. To okazja, by degustować i kupować wytwory kół gospodyń wiejskich z obszaru gminy Kołbaskowo.
Jak przekazują organizatorzy festiwalu, jego ideą jest kultywowanie tradycji polskiej kuchni połączone z prezentacją wyjątkowych umiejętności kulinarnych mieszkańców ziemi kołbaskowskiej.
- Koła gospodyń z Przecławia, Siadła Dolnego, Stobna, Kamieńca, Moczył i Smolęcina przygotują pierogi w różnorodnych wariacjach - zapowiadają. - Pierogi przygotuje też restauracja Ruccola food&coffee. Będzie można ich posmakować na miejscu lub nabyć na wynos. Specjalnie na to wydarzenie przygotowane zostaną wariacje smakowe: kołbaskowska z kiełbasą oraz szczecińska z paprykarzem.
Osobne stanowiska będą czekać na uczestników, którzy zechcą polepić pierogi na miejscu ze wsparciem pierogowych specjalistek. Na dobrą zabawę z ciastem mogą liczyć także najmłodsi. Lokalne mistrzynie kuchni podzielą się z uczestnikami praktycznymi poradami, jak ulepić doskonałe pod względem smaku i wyglądu mączne pyszności.
Festiwalowi towarzyszyć będzie finał gminnego konkursu kulinarnego „Nasze smaki”. Impreza potrwa w godz. 12-17. Organizatorami wydarzenia są Gmina Kołbaskowo, Koło Gospodyń Wiejskich Przecław, Renata Wójcik i GOKSiR Przecław. (K)