W sobotnie popołudnie, w godzinach 13-16, odbędzie się kolejna impreza z cyklu „Kolorowa Aleja”. Tym razem będzie to „Wege Aleja”.
Oprócz degustacji potraw wegetariańskich i wegańskich będzie można spotkać się z dietetykiem, wziąć udział w pokazach jogi i tai-chi oraz warsztatach edukacyjnych dla dzieci. Ponadto odbędą się pokazy bębniarskie i potańcówka „pod chmurką” przy dźwiękach zespołu „Roland Band”.
Organizatorzy zachęcają i wyjaśniają: „Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa, w istocie znaczy on więcej. To określony styl życia połączony ze specjalną dietą. Jeszcze kilka lat temu ludzie niejedzący mięsa byli postrzegani jako dziwacy. Obecnie sytuacja się zmieniła. Szacuje się, że w Polsce obecnie jest około 2 milionów wegetarian. Dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia, gdy stosuje się ją rozważnie. Racjonalnie ułożona zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego przed przejściem na wegetarianizm trzeba wiedzieć, co jeść i jak układać jadłospis, żeby sobie nie zaszkodzić”.
Organizatorzy to Urząd Miasta Szczecin, DK Słowianin i Żegluga Szczecińska. Imprezy w przestrzeni alei kwiatowej są efektem realizacji założeń zwycięskiego projektu Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego (edycja 2015) i ustaleń z pomysłodawcą.
(z)