Ich przygotowanie nie jest trudne, ale perfekcyjny smak udaje się osiągnąć tylko mistrzom. Kto zrobi to najlepiej w Szczecinie? Już niebawem odbędą się w mieście Pierwsze Mistrzostwa w Kiszeniu Ogórków Małosolnych. Do kulinarnej zabawy w sezonie ogórkowym zaprasza wszystkich lokalny Slow Food i Teatr Mały przy deptaku Bogusława.
– Przewidzieliśmy dwudziestu uczestników konkursu, czekamy na zgłoszenia chętnych – zachęca Andrzej Buławski ze Slow Food. – Każdy dostanie słoik 1,7 litra, wodę i ekologiczne ogórki, dodatki trzeba przynieść ze sobą, według uznania. Kiszenie odbędzie się w środę 8 sierpnia o godzinie 18 w Teatrze Małym. Ocena ogórków nastąpi 12 bm., w niedzielę, o godzinie 12.
Organizatorzy przyjmują zgłoszenia telefoniczne 601 286 531 i 603 666 229 do chwili wyczerpania dwudziestu miejsc konkursowych. W zabawie dla najlepszych przewidziano nagrody.
(gan)