Marcin Błański ze Szczecina w niedzielę wygrał program TVP2 „Bake Off – Ale Ciacho!”. W nagrodę dostał m.in. 50 tysięcy złotych. W finale wykonał m.in tort ombre różany. Gratulujemy sukcesu!
29-latek, z wykształcenia geograf (obecnie pracuję jako projektant etykiet spożywczych), trzy razy brał udział w castingu do tego konkursu, aż w końcu mu się udało. W ostatnim podejściu jurorów przekonał do siebie zrobieniem tzw. monodeserów, m.in. tartaletki z kremem cytrynowym i bezą szwajcarską oraz ciastka czekoladowego o nazwie „opera cake”.
Intensywnym pieczeniem oraz tworzeniem deserów szczecinianin zajmuje się ponad rok. Zanim trafił na castingi, znajomi i bliscy mówili mu, by poświęcił się cukiernictwu, ale on nie był do tego przekonany. Choć wcześniej pomagał, jeszcze w dzieciństwie, mamie i babci w pieczeniu ciast. Zdjęcia swoich wypieków i deserów szczecinianin pokazuje na profilu facebookowym pn. Bonbon Deserownia. Obecnie specjalizuje się w małych deserach.
– W Szczecinie raczej nie można dostać takich słodkości, tymczasem takie monodesery są miłe dla oka i bardzo smaczne. W szczecińskich cukierniach dominują spore porcje ciastek – mówi zwycięzca programu. – Kto wie, może kiedyś przyjdzie taki dzień, kiedy będę miał własną cukiernię.
(MON)
Fot. Marta Teszner
Na zdjęciu: Marcin Błański na Szczecińskim Bazarze Smakoszy