Wtorek, 25 marca 2025 r. 
REKLAMA

Stara Rzeźnia świętowała swoje 10-lecie [GALERIA]

Data publikacji: 23 marca 2025 r. 14:06
Ostatnia aktualizacja: 23 marca 2025 r. 17:48
Stara Rzeźnia świętowała swoje 10-lecie
Stara Rzeźnia działa już od 10 lat. Obchody jubileuszu odbyły się 21 i 22 marca. Fot. E. Kubowska  

Dziesięć lat temu otwarto Centrum Kultury Euroregionu Stara Rzeźnia na szczecińskiej Łasztowni. Powstało w zrewitalizowanym budynku dawnej rzeźni miejskiej. Trzy lata wcześniej zdewastowany obiekt kupiła firma spedycyjna CSL. Udało się w niego tchnąć nowe życie. Powstało tam biuro, centrum kultury, restauracja. Miejsce polubili mieszkańcy Szczecina i turyści. W miniony piątek i sobotę Stara Rzeźnia świętowała swoje 10. urodziny. Były życzenia od przyjaciół, koncerty i jubileuszowy tort.

Do sprzedaży przez dawny Port Rybacki „Gryf” XIX-wiecznego budynku (dawnej obory w kompleksie tworzącym miejską rzeźnię) doszło na początku 2012 roku. Po trzech latach odrestaurowany zabytek otwarto. Na górnej kondygnacji są biura CSL, a na parterze m.in. restauracja, księgarnia, pomieszczenia wystawowe, sala kinowo-konferencyjna. Od momentu otwarcia Starej Rzeźni zaczęła odżywać cała Łasztownia. Wyremontowano drogę dojazdową i ruszyły kolejne inwestycje: rewitalizacja bulwaru na nabrzeżu Starówka, powstanie Skweru Kapitanów, odnowienie kolejnych elementów zespołu miejskiej rzeźni, które nabyła firma NBQ, uporządkowanie przestrzeni dookoła, budowa Morskiego Centrum Nauki.

Przez minione 10 lat w Starej Rzeźni odbyło się mnóstwo wydarzeń, wystaw, koncertów, wykładów, spotkań z ciekawymi ludźmi, konferencji, debat, warsztatów. Centrum kultury od początku stawiało na swoje autorskie wydarzenia, regularnie odbywające się do dzisiaj.

Obchody jubileuszu rozpoczęły się w miniony piątek, kiedy to odbył się koncert pt. Miłe wspomnienia, a wystąpiło Tytus Łajdecki Trio. W sobotę natomiast w programie był spacer z przewodnikiem Przemysława Głową, uroczyste podniesienie bandery na Skwerze Kapitanów oraz prezentacje artystyczne w Starej Rzeźni – wystąpił duet Ryszard Leoszewski & Marian Mazurek oraz Chór Żeński Politechniki Morskiej. Uczestników spotkania częstowano jubileuszowym tortem, przygotowanym przez cukierników z firmy Mega&Dolce.

Podczas uroczystości na Skwerze Kapitanów prezes CSL Laura Hołowacz i kpt. ż.w. Lech Katkowski otrzymali upominki od zaprzyjaźnionego górnika – Janusza Zdzisława Kaczmarskiego, który jest częstym gościem tutejszych wydarzeń.

– Gdy Stara Rzeźnia powstała, CSL był małą firmą – mówiła Laura Hołowacz.

Przypominała, że budynek zrewitalizowano dzięki funduszom unijnym (JESSICA). Skorzystano z niskooprocentowanego kredytu z 20-letnią spłatą. Warunkiem otrzymania takiego grantu było prowadzenie w obiekcie działalności społecznej.

– Robimy to z ogromną przyjemnością, bo od początku było wiadomo, że parter tego budynku jest po to, żebyśmy wszyscy się spotykali i cudnie spędzali czas – zaznaczyła założycielka Starej Rzeźni. – Dziesięć lat bardzo szybko minęło, odbyło się wiele wydarzeń. Dodatkowo jest to też miejsce, gdzie biznes spotyka się z kulturą, odbywa się bardzo wiele konferencji biznesowych, które mają na celu budowanie relacji, kontaktów, ale też rozwój naszej działalności. ©℗

Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 25.03.2025 r.

Tekst i fot. Elżbieta KUBOWSKA

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

szczecinianin
2025-03-24 11:03:25
Odpowiedź dla pana "ZPS". Święte słowa. Ci ludzie, co głoszą pompatyczne teorie, też wychowywani byli w komunie. Też jedli chleb ze smalcem i cebulą, albo chleb polany śmietaną i cukier na wierzchu. Nie było smaczniejszego fast-fooda. Teraz im sie w dupach poprzewracało, ale tęsknią, chociaż tego nie okazują
ZPS
2025-03-24 09:05:47
Wiekszość gardzi PRL-em, ale oglądając rozmaite uroczystości, bije z nich tęsknota i nostalgia za utraconymi czasami.....
szczecinianin
2025-03-24 07:30:53
Można by tym oficjelom prawdziwe świniobicie na żywo zaprezentować. Rzeźnia , to rzeźnia. Obuchem w łeb, bagnet pod żebra, krew do miski łapać, żeby na kiszkę była, octem zarobić, żeby się nie zestygła. Sprawny rzeźnik w mig rozbierze świniaka i ..... usmażyć świerzynkę, pod bimberek. Oj... ginie tradycja w Narodzie, lepiej pójść do sklepu i chemie zjadać
szczecinianin
2025-03-24 07:22:13
Buisnes, kultura, deweloperka, biura, biura, biura, buisnes i tak w kółko to samo. Oj zapłaczecie kiedyś za tym co było, a czego już na swoje oczy nie zobaczycie. Za jakieś 5 lat Disneyland tam będzie. Money, money, money, ale wszystkiego za pieniadze nie kupisz. Nie kupisz tradycji i historii. Ul. Kolumba też traci swój urok
szczecinianin
2025-03-24 06:58:59
Do Pana/Pani " @szczecinianin" Jest Pan dla mnie rywalem, szanuje Pańskie wpisy, ale czy my żyjemy w tej samej rzeczywistości? Ja już za niedługo umrę, Pan bedzie tu dodawać swoje komentarze. Oby były prawdziwe. Historia pana osądzi, nie ja. Ja byłem juz i w piekle i w niebie. Taka metarmorfoza. Życzę Panu długiego życia, żebyś Pan piedół nie pisał . Ja wiem co piszę

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA