Brudne urządzenia chłodnicze, zapajęczone kąty w magazynach, pączki i drożdżówki niezabezpieczone przed zanieczyszczeniem, środki spożywcze trzymane na podłodze, brak zachowania higieny podczas produkcji lodów, artykuły spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia. Takie sytuacje zastali inspektorzy nadmorskich stacji sanitarno-epidemiologicznych, odwiedzając niektóre lokale gastronomiczne. Tam gdzie było źle, posypały się mandaty.
W dwa wakacyjne weekendy przeprowadzono kontrole w restauracjach, barach, sklepach spożywczych, w stołówkach ośrodków wypoczynkowych, w tymczasowych punktach sprzedaży, smażalniach i wędzarniach oraz punktach sprzedaży lodów. Pracownicy sanepidu (PSSE Świnoujście, PSSE Kamień Pomorski, PSSE Gryfice, PSSE Kołobrzeg, PSSE Koszalin, PSSE Sławno) skontrolowali 51 takich miejsc. Za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożyli 11 mandatów na kwotę 3100 złotych. Wszczęto też kilka postępowań administracyjnych i wydano decyzję nakazującą wycofanie z obrotu handlowego przeterminowanych artykułów spożywczych.
(gan)
Fot. Archiwum