Włos jeży się na głowie, kiedy czytamy najnowszy raport Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspektorzy wzięli pod lupę m.in. wędliny, mięso, ryby, jaja, sery oraz przyprawy. W tych ostatnich wykryto odchody gryzoni…
Opublikowany niedawno raport to pokłosie kontroli przeprowadzonych w II półroczu 2017 roku. Na tapetę wzięto m.in. takie produkty, jak mięso i wyroby mięsne, ryby (mrożone, wędzone), sery, jaja, makarony, owoce, warzywa, oleje, przyprawy. Badano cechy organoleptyczne żywności dostępnej w naszych sklepach (m.in. wygląd, smak i zapach), jej parametry fizykochemiczne (m.in. wilgotność, gęstość, ekstrakt, zawartość tłuszczu, białka, sacharozy, wody, soli, kwasowość, identyfikację surowców mięsnych i rybnych) oraz znakowanie produktów. Wyniki kontroli są niepokojące.
– W przypadku mięsa i wyrobów mięsnych nieprawidłowości stwierdzono w co piątej skontrolowanej partii – czytamy w raporcie IJHARS.
Za tzw."komuny" (Jezus był założycielem pierwszej komuny!), PIH (nie mylić z PiS) gdy wchodził do sklepu czy piekarni to niektórzy mdleli. W sklepach mięsnych,sprzedawczynie, na sam dżwięk słowa PIH -sr.ły i lały w majty! Teraz jedna kontrola na 5 lat -nie załatwia niczego. Pamietamy jak przed świetami choinkowymi firma KOSNPOL myła i szorowała zapleśniałe kiełbasy i szynki zmieniając nalepki...Tu powołuję się na infoTVP. Czym nas karmią teraz, w kaczej komunie?
tylko pytam...
Bartek
2018-04-25 07:34:57
Kiedy w końcu polski konsument będzie chroniony przez prawo? Kary dla dużych zakładów powinny być dotkliwe a dla sieci marketów i dyskontow drakońskie. Poza tym prawo zakazujace uzwyac szkodliwej chemii w żywności, za komuny tego nie było i nie było tylu alergii i chorób autoimmunologicznych.
Inspektorka
2018-04-24 23:46:10
Nie raz i nie dwa w Cerfurze na mącznych widziano w ryżu , kaszach,cukrze latające mole.Po otwarciu opakowania w skupieniu kokony tych owadów .OHYDA.
aga
2018-04-24 22:14:49
W niedzielę goszcząca w Dzień Dobry TVN Pani prof. dr hab. J. G.-W. z K.R.W. i L. SGGW zapewniała, że w marketach każda partia sałaty jest badana na zawartość składników i tę powinniśmy wybierać, to jak to się ma do tzw. dopuszczania produktów do obrotu jako nieszkodliwe?
dana
2018-04-24 21:17:49
I co? To tajemnica, kto jest takim brudasem i patałachem? Trują ludzi i pod ochroną?!
Więcej konkretów.
2018-04-24 19:20:35
Jakie produkty jakich firm. O tym powinno mówic się publicznie i głośno.
Janusz
2018-04-24 17:56:30
Mi tam smakowało. Jeśli ktoś lubi słonecznik to polecam.
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.