Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

„Program dla szkół” zmienia nawyki. Marchewka zamiast chipsa

Data publikacji: 19 czerwca 2018 r. 15:02
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:13
„Program dla szkół” zmienia nawyki. Marchewka zamiast chipsa
W Szczecinie podsumowano osiągnięcia „Programu dla szkół” w skali kraju i przedstawiono szczegółowe dane z woj. zachodniopomorskiego. Fot. Żaneta Wróblewska  

Ponad 12,5 miliona porcji zdrowych produktów, a wśród nich owoce, warzywa i mleko zaoferowano uczniom zachodniopomorskich podstawówek w kończącym się roku szkolnym 2017/2018. A wszystko w ramach unijnego „Programu dla szkół”.

We wtorek (19 czerwca) w Szkole Podstawowej nr 61 w Szczecinie podsumowano tegoroczną edycję unijnego „Programu dla szkół”. Program jest kontynuacją dwóch projektów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą.

W całym kraju w roku szkolnym 2018/2019 w programie uczestniczyło ponad 1,8 mln dzieci.  W Zachodniopomorskiem w II semestrze owoce i warzywa dostarczano do ok. 75 tys. uczniów z 467 szkół, a mleko i produkty mleczne – ok. 73 tys. dzieci (455 placówek).

– Jesteśmy szkołą, która od samego początku bierze udział w programie. W praktyce funkcjonuje to bardzo dobrze – podkreśla Bogdan Chęć, dyrektor SP nr 61 w Szczecinie. – Zauważyliśmy, że dzieci, kiedy dostają porcje warzyw czy mleko w klasie, w większej grupie, łatwiej się przekonują do produktów, które wcześniej nie były w ich diecie.

To nie przypadek, że program jest adresowany do najmłodszych dzieci szkół podstawowych (klasy I-V).

– Nawyki żywieniowe buduje się od 1. roku życia, natomiast trzeba je wzmacniać – mówi Zuzanna Kłos, dietetyk dziecięca. – Szkoła ma duże pole do działania w promowaniu postaw prozdrowotnych, ale bardzo ważna jest rola rodziców.

Dietetyk chwali katalog produktów oferowanych dzieciom. W roku szkolnym 2017/2018 uczniowie jedli na przerwach naprzemiennie: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, a z warzyw: marchew, rzodkiewkę, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki. Były też soki owocowe, warzywne i mieszane. A w mlecznym zestawie – mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny oraz twarożek.

„Program dla szkół” będzie kontynuowany po wakacjach. Nad jego realizacją – podobnie jak dotąd, będzie czuwać Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. 

Tekst i fot. (żan)

Na zdjęciu: W Szczecinie podsumowano osiągnięcia „Programu dla szkół” w skali kraju i przedstawiono szczegółowe dane z woj. zachodniopomorskiego.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA