poniedziałek, 16 lipca 2018.
Strona główna > Wiadomości > „Program dla szkół” zmienia nawyki. Marchewka zamiast chipsa

„Program dla szkół” zmienia nawyki. Marchewka zamiast chipsa

„Program dla szkół” zmienia nawyki. Marchewka zamiast chipsa
Data publikacji: 2018-06-19 15:02
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 12:41
Wywietleń: 900 334184

Ponad 12,5 miliona porcji zdrowych produktów, a wśród nich owoce, warzywa i mleko zaoferowano uczniom zachodniopomorskich podstawówek w kończącym się roku szkolnym 2017/2018. A wszystko w ramach unijnego „Programu dla szkół”.

We wtorek (19 czerwca) w Szkole Podstawowej nr 61 w Szczecinie podsumowano tegoroczną edycję unijnego „Programu dla szkół”. Program jest kontynuacją dwóch projektów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą.

W całym kraju w roku szkolnym 2018/2019 w programie uczestniczyło ponad 1,8 mln dzieci.  W Zachodniopomorskiem w II semestrze owoce i warzywa dostarczano do ok. 75 tys. uczniów z 467 szkół, a mleko i produkty mleczne – ok. 73 tys. dzieci (455 placówek).

– Jesteśmy szkołą, która od samego początku bierze udział w programie. W praktyce funkcjonuje to bardzo dobrze – podkreśla Bogdan Chęć, dyrektor SP nr 61 w Szczecinie. – Zauważyliśmy, że dzieci, kiedy dostają porcje warzyw czy mleko w klasie, w większej grupie, łatwiej się przekonują do produktów, które wcześniej nie były w ich diecie.

To nie przypadek, że program jest adresowany do najmłodszych dzieci szkół podstawowych (klasy I-V).

– Nawyki żywieniowe buduje się od 1. roku życia, natomiast trzeba je wzmacniać – mówi Zuzanna Kłos, dietetyk dziecięca. – Szkoła ma duże pole do działania w promowaniu postaw prozdrowotnych, ale bardzo ważna jest rola rodziców.

Dietetyk chwali katalog produktów oferowanych dzieciom. W roku szkolnym 2017/2018 uczniowie jedli na przerwach naprzemiennie: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, a z warzyw: marchew, rzodkiewkę, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki. Były też soki owocowe, warzywne i mieszane. A w mlecznym zestawie – mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny oraz twarożek.

„Program dla szkół” będzie kontynuowany po wakacjach. Nad jego realizacją – podobnie jak dotąd, będzie czuwać Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. 

Tekst i fot. (żan)

Na zdjęciu: W Szczecinie podsumowano osiągnięcia „Programu dla szkół” w skali kraju i przedstawiono szczegółowe dane z woj. zachodniopomorskiego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Flis przypłynął do Szczecina
Zjazd Młodych Gwiazd 2018 i „Siedem życzeń”
Różankowe urodziny Szczecina
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy