Niedziela, 10 listopada 2024 r. 
REKLAMA

„Perły” na stół. Zachodniopomorskie miody, maślaczki, paszteciki, zakwas buraczany

Data publikacji: 03 października 2023 r. 11:43
Ostatnia aktualizacja: 03 października 2023 r. 16:59
„Perły” na stół. Zachodniopomorskie miody, maślaczki, paszteciki, zakwas buraczany
Za domysłowskie maślaczki statuetkę otrzymał Waldemar Borecki. Fot. UMWZ  

Wyróżniają się jakością i smakiem, od lat niezmiennymi. Pochodzą z Pomorza Zachodniego i doceniła je Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przyznając prestiżowe nagrody - Perły 2023. Wśród wyróżnionych specjałów są: miody - chabrowy i drahimski gryczany, domysłowskie maślaczki, zakwas buraczany z Dębna, miód pitny trójniak dębowy oraz paszteciki gwdowskie.

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytułu „Perły 2023” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzę dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze - mówił wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.


Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego: miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”), domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej), paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymał Zbigniew Trojanowski, ekspert w zakresie doradztwa rolniczego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Koszalinie, pasjonat zachodniopomorskich produktów regionalnych. Od lat wspiera lokalnych przedsiębiorców m.in. poprzez zgłaszanie ich produktów do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

Targi „Smaki Regionów 2023” odbyły się w miniony weekend w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

(sag)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

sklep
2023-10-03 16:42:32
Gdzie to można kupić w Szczecinie
TZ.
2023-10-03 13:54:49
Nie "zakwas buraczany", tylko "kwas buraczany". Zakwas to jest sfermentowany rozczyn z mąki i wody używany do pieczenia chleba. Na kwasie ("zakwasie") buraczanym niczego się nie upiecze.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA