Pomimo, że średnie ceny na straganach są w tym roku wyższe niż w ubiegłym, amatorów owoców i warzyw nie brakuje. W sobotnie przedpołudnie gorączkę zakupów wzmagała perspektywa niehandlowej niedzieli.
Na szczecińskim rynku Manhattan kolejki ustawiały do stoisk, przy których teraz w pełni sezonu kupić można niemal wszystko. Zależnie od straganu ceny są bardzo różne. Za kilogram jabłek zapłacimy od 1,90 zł do 4,90 zł, borówek od 15 zł do 35, śliwek od 2,50 zł do 5,50 zł. Kilogram papryki polskiej kosztuje 3 - 8 zł, pomidorów 4 - 8 zł, ogórków gruntowych 2 - 4,5 zł. Główka kapusty białej lub włoskiej to koszt 5,5 - 8,5 zł, za kalafiora zapłacimy 6 - 8 zł, a za kilogram fasolki szparagowej od 7 zł do 13 zł. ©℗
(el)
Fot. Elżbieta KUBERA