poniedziałek, 17 grudnia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Nowalijki odchudzają kieszenie

Nowalijki odchudzają kieszenie

Nowalijki odchudzają kieszenie
Data publikacji: 2016-04-11 09:35
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 12:03
Wywietleń: 1500 127704

Młode ziemniaki z Egiptu i Francji, pomidory z Maroka, brokuły prosto z Włoch, a kalafior z Hiszpanii. Na szczecińskich straganach coraz więcej także krajowych nowalijek. Ceny na razie wysokie.

Młoda kapusta (od 5 do 7 zł za główkę) teoretycznie dociera do nas z Sycylii, a w rzeczywistości bardzo często dorasta na polach w Afryce, na terenach dawnych włoskich kolonii. To samo jest z pomidorami.

– Uważamy je za hiszpańskie, a tymczasem dojrzewają w Kamerunie, lub Maroku, gdzie mają odpowiednią ilość słońca i witamin – mówi Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista ds. ogrodnictwa w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Świat stał się globalną wioską, na nasze stragany trafiają warzywa nawet z dalekiej Nowej Zelandii.

Klienci łapią się za głowę, patrząc zwłaszcza na ceny papryki, która w tym roku jest wyjątkowo droga – nawet po 18 zł za kg (!). Kalafior z Hiszpanii kosztuje od 5 do 8 zł za sztukę. Pomidory z Maroka w cenie 6-7,50 za kg.

Na straganach pojawiły się już także pierwsze krajowe pomidory (malinowe w cenie od 7 do nawet 18 zł). Pomidory i ogórki docierają do nas teraz głównie z Wielkopolski i Dolnego Śląska. W Zachodniopomorskiem na przednówku praktycznie się ich nie uprawia. Nasz klimat im nie służy, bo w lutym, marcu, kwietniu mamy niewiele słonecznych dni.

Nowalijki wyglądają ładnie, poza ceną zapał kupujących studzi to, czy aby nie są one zbyt intensywnie nawożone. Urzędnicy uspokajają.


– Prowadzimy kontrole i pobieramy próbki nowalijek do badań z obrotu handlowego – informuje Małgorzata Kapłan rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. – W tym roku zaplanowane mamy badanie nowalijek w kierunku azotanów – tu rzecz dotyczy sałaty szpinaku, rukoli, kapusty. Natomiast szczypiorek i rzodkiewka będą badane pod kątem ewentualnej zawartości metali.


Dietetycy zwracają uwagę, by spożywać nowalijki z umiarem, zwłaszcza nie podawać ich za często dzieciom i osobom ze skłonnością do alergii.

– Lepiej poczekać, aż dostępne będą warzywa gruntowe, które rosną w naturalnych warunkach. A teraz korzystajmy jeszcze z mrożonek, których mamy w sklepach pod dostatkiem – mówi dietetyk Joanna Stankiewicz. ©℗

(żan)

Fot. Robert Stachnik

Komentarze

Gargamel
Nie dość że drogie to jeszcze niejadalne... pomidor stał się warzywem całorocznym, podobnie jak rzodkiewka czy sałata. Ładnie wygląda i na tym zalety się kończą. W smaku nie przypomina rzodkiewki czy innego warzywa wyhodowanego na działce. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy.
2016-04-11 14:12:48
POLSKA
Tylko polskie produkty.
2016-04-11 10:14:25

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Kawa w roli głównej
Jesień w Szczecinie
Marsz Niepodległości 2018
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy miejski sylwester w Szczecinie powinien odbywać się bez pokazu fajerwerków?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy