Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Niezwykły festiwal w ogrodach. Kwiaty na talerzu

Data publikacji: 10 lipca 2016 r. 20:01
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:08
Niezwykły festiwal w ogrodach. Kwiaty na talerzu
 

Trudno było zaparkować w okolicy Ogrodów Hortulus w Dobrzycy (powiat koszaliński), gdzie w weekend (9–10 bm.) odbył się pierwszy w Polsce Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Do degustacji m.in. były: risotto z kwiatami liliowca czy kwiat dyni panierowany w cieście.

To nowa, cykliczna impreza w powiecie koszalińskim. Ogrody, które należą do Iwony i Piotra Bigońskich, promowały uprawę roślin i gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Pokaz kulinarny w plenerze przyciągnął licznych turystów. Wykorzystano kwiaty jadalne produkowane przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus.

Można było spróbować orientalne risotto z kwiatami liliowca, smażone główki aksamitek w tempurze, kwiaty nasturcji nadziewane pastą jajeczną czy kwiat dyni panierowany w cieście.

- W domowym menu mąż jest uczulony na zdrową żywność, ale po zjedzeniu kwiatków cukini w tempurze i innych przysmaków jestem przekonana, że nasz ogród przydomowy będzie tonął w kwiatach, aby mógł zjeść więcej płatków - śmieje się pani Danuta Bajak, nauczycielka z Wrocławia, która z mężem Ryszardem wypoczywa w Łazach. ©℗

Tekst i fot. (m)

Więcej w „Kurierze Szczecińskim” i e-wydaniu z 11 lipca 2016 r.

Na zdjęciu: Danuta i Ryszard Bajakowie z Wrocławia, którzy dwa dni ze swego urlopu wypoczynkowego w Łazach nad Bałtykiem spędzili w ogrodach w Dobrzycy.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA