Trudno było zaparkować w okolicy Ogrodów Hortulus w Dobrzycy (powiat koszaliński), gdzie w weekend (9–10 bm.) odbył się pierwszy w Polsce Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Do degustacji m.in. były: risotto z kwiatami liliowca czy kwiat dyni panierowany w cieście.
To nowa, cykliczna impreza w powiecie koszalińskim. Ogrody, które należą do Iwony i Piotra Bigońskich, promowały uprawę roślin i gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Pokaz kulinarny w plenerze przyciągnął licznych turystów. Wykorzystano kwiaty jadalne produkowane przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus.
Można było spróbować orientalne risotto z kwiatami liliowca, smażone główki aksamitek w tempurze, kwiaty nasturcji nadziewane pastą jajeczną czy kwiat dyni panierowany w cieście.
- W domowym menu mąż jest uczulony na zdrową żywność, ale po zjedzeniu kwiatków cukini w tempurze i innych przysmaków jestem przekonana, że nasz ogród przydomowy będzie tonął w kwiatach, aby mógł zjeść więcej płatków - śmieje się pani Danuta Bajak, nauczycielka z Wrocławia, która z mężem Ryszardem wypoczywa w Łazach. ©℗
Tekst i fot. (m)
Więcej w „Kurierze Szczecińskim” i e-wydaniu z 11 lipca 2016 r.
Na zdjęciu: Danuta i Ryszard Bajakowie z Wrocławia, którzy dwa dni ze swego urlopu wypoczynkowego w Łazach nad Bałtykiem spędzili w ogrodach w Dobrzycy.