Niebawem po raz czwarty w Szczecinie odbędzie się konkurs na najsmaczniejszą potrawę z gęsiny. Organizuje go tutejszy Slow Food. Chętni kucharze, także amatorzy, mogą się zgłaszać jeszcze do soboty, 5 listopada.
Konkurs, jak co roku, odbędzie się 11 listopada i jest częścią slowfoodowej ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina". Ma za zadanie promocję gęsiny i oczywiście lokalnych kulinarnych talentów.
- Spotkamy się w Park Hotelu - mówi Andrzej Buławski, szef Slow Food Convivium Szczecin. - Do tej pory swój udział zapowiedziało dwanaście zespołów reprezentujących restauracje z całego województwa, a także szkoła gastronomiczna z ul. Sowińskiego w Szczecinie. Nadal czekamy na chętnych.
Przy ocenie potraw liczy się oczywiście najbardziej wyjątkowy i urzekający smak, ale bardzo ważne jest też wykorzystanie jak największej ilości lokalnych produktów. Szefem jury będzie zawodowy kucharz Adam Chrząstowski z Krakowa. W ręce najlepszych trafi m. in. prezentowana na zdjęciu statuetka.
Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 5 listopada, można je kierować (a także pytania od osób zainteresowanych) na adres: abulawski@wp.pl lub telefonicznie - nr 601 286 531.
W dniu konkursu, 11 listopada, Slow Food Convivium Szczecin obchodzić będzie swoje pięciolecie. Jego członkowie i sympatycy spotkają się z tej okazji na uroczystej kolacji. (gan)
fot. Anna Gniazdowska
Andrzej Buławski prezentuje statuetkę, która trafi w ręce najlepszych kucharzy uczestniczących w konkursie.