20 wystawców, 30 różnych pokazów kulinarnych, 200 kilogramów żywności, którą profesjonalni kucharze przetworzą w smakowite dania - tak będą wyglądały Zachodniopomorskie Targi Gastronomiczne, które przez dwa dni - 26 i 27 maja - zagoszczą w szczecińskiej hali Azoty Arena.
Odwiedzający będą mogli nie tylko uczestniczyć w dziesiątkach pokazów profesjonalnych kucharzy, ale także obejrzeć najnowocześniejsze sprzęty i technologie kuchenne. Nie zabraknie atrakcji także dla amatorów gotowania. Na targach znajdą bowiem wiele okazji do poszerzenia swoich umiejętności kulinarnych. Podczas Zachodniopomorskich Targów Gastronomicznych odwiedzający będą mieli okazje zobaczyć prawdziwe kulinarne show, okraszone degustacjami, spotkaniami eksperckimi, prezentacjami sprzętu i wieloma innymi atrakcjami.
Do takich na pewno będzie należał piątkowy pojedynek profesjonalnych kucharzy o zaszczytny puchar Zachodniopomorskiego Kucharza Roku. Szefowie kuchni z całego województwa - wraz ze swoimi zespołami - będą walczyć między sobą o tytuł mistrza regionu. Celem konkursu jest propagowanie, odkrywanie i prezentowanie kulinarnych tradycji terenów naszego województwa. Uczestników oceniać będą miedzy innymi Iwona Niemczewska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji "Z drugiej strony lustra", Mariusz Siwak, szef kuchni w hotelu "Park", Andrzej Jakomulski szefujący kuchni w kołobrzeskim hotelu Leda SPA oraz Joanna Ochniak, przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni.
W piątek targi potrwają od godz. 9 do 17, natomiast w sobotę od godz. 9 do 15. Wstęp jest bezpłatny.
(kel)