Prażuchy Prababci Józefy, Lepioszka z sosem jogurtowym, Pieróg sąsiadowski i wiele innych smacznych potraw zaprezentowano w piątek (29 bm.) w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. A przygotowali je bardzo młodzi kucharze-amatorzy.
W zamku uroczyście podsumowano konkurs Poszukiwacze smaków, organizowany przez zarząd województwa. Kulinarna zabawa była adresowana do dzieci i młodzieży. Zadaniem poszukiwaczy smaków było zaprezentowanie tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie, czy okolicy. Nie było to łatwe, bo młodzi kucharze musieli także udowodnić (poprzez wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, notesach babć, na fotografiach), że dana potrawa jest przyrządzana co najmniej od dwóch pokoleń.
Zgłoszono 56 potraw, a wśród nich dania mięsne, warzywne, rybne oraz ciasta. Podczas finału kulinarnej zabawy nagrody i dyplomy wręczył laureatom wicemarszałek Jarosław Rzepa.
W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajęła Joanna Szmelter z SP Nr 1 w Trzebiatowie, która przygotowała Sentymentalną Watruszkę. Na kulinarnym podium znaleźli się także: Kajetan Grządziel z SP Nr 3 w Gryficach i jego Kugelis ze skwarkami oraz Jakub Tomala ze Szkoły Podstawowej w Mierzynie, nagrodzony za Festiwal pierogów i czerwony barszcz na zakwasie.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami uznano za najlepszą potrawę w kategorii szkół gimnazjalnych. Danie przygotował Patryk Adamowicz z Gimnazjum Nr 29 w Szczecinie. II m. zajął Krzysztof Dzierbunowicz z Gimnazjum w Drawnie (Kiełbasa dzika znad Drawy), a III m. Kacper Grządziel z Gimnazjum Nr 3 w Gryficach – za Lepioszkę z sosem jogurtowym.
Wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych zwycięstwo przypadło Wiktorii Orzechowskiej. Uczennica III LO w Szczecinie zachwyciła jurorów Prażuchami Prababci Józefy. Doceniono także Faworki drożdżowe z rumem i skórką cytryny Mateusza Kraty (ZSP w Płotach) oraz Szarlotkę po staropolsku Dominiki Ram z tej samej szkoły. ©℗
(żan)
Fot. Dariusz Gorajski