Niedziela, 22 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Kulinarna decyzja radnych

Data publikacji: 07 kwietnia 2018 r. 22:26
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:07
Kulinarna decyzja radnych
 

Miasto chce przekazać spółce Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia kilka atrakcyjnych działek na Łasztowni. Na tym terenie miałby powstać m.in. Food Port dla mobilnych restauracji.

Miasto chce przekazać w wieczyste użytkowanie swojej spółce ŻSTW kilka działek na Łasztowni wchodzących w skład nabrzeża Starówka. Spółka ta na mocy uchwały Rady Miasta z listopada 2015 roku administruje szczecińskimi nabrzeżami (oprócz nabrzeża Wieleckiego i bulwaru Chrobrego położonych u stóp Wałów Chrobrego, o które miasto toczy od kilku miesięcy wojnę z Polską Żeglugą Morską). W ubiegłym roku zakończyła się przebudowa i modernizacja nabrzeży na Łasztowni. W tym m.in. nabrzeża Starówka. Miejsce to szybko zyskało uznanie mieszkańców i stało się jedną z wizytówek Szczecina.

Ale miasto ma kolejny pomysł na uatrakcyjnienie tego miejsca. Do przewodniczącej RM trafił już wniosek z Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miejskiego o zaopiniowanie przez radnych przekazania Żegludze Szczecińskiej kilku działek przy nabrzeżu Starówka.

– W celu aktywizacji działalności w obrębie tego nabrzeża oraz zapewnienia kompleksowej obsługi przedsięwzięć i imprez organizowanych na tym terenie wydział planuje wydzierżawienie spółce terenów bezpośrednio przylegających do nabrzeża – stwierdził we wniosku zastępca dyrektora Wydziału Gospodarki Komunalnej.

Okazuje się, że jednym z pomysłów na uatrakcyjnienie tego miejsca jest stworzenie tzw. Food Portu dla foodtraków – samochodów, mobilnych restauracji, z których sprzedawane są różne potrawy, np.: lody tajskie, gofry, świeżo wyciskane soki, frytki, kebaby czy burgery. Według urzędników to miejsce na taką działalność już się sprawdziło w ubiegłym roku. Wtedy od sierpnia do września przy nabrzeżu Starówka działała tzw. Aleja Foodtraków. W jej skład wchodziło tylko kilka samochodów. Teraz miałoby ich być więcej. Ile, na jakich zasadach miałyby działać, kiedy Food Port miałby rozpocząć działalność i w jakim okresie – na razie nie wiadomo.

– Trwają prace nad tym projektem i na ten moment Żegluga Szczecińska nie udziela szczegółowych informacji dotyczących tego tematu – stwierdził Mateusz Lipka, rzecznik prasowy spółki.

Wniosek Wydziału Gospodarki Komunalnej UM trafi teraz pod obrady radnych i komisji Rady Miasta.

(dar)

Fot. Anna Gniazdowska

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

szczeciniak
2018-04-08 20:21:43
no wlasnie... This Is Sparta !!!
:)
2018-04-08 18:23:20
@B:o tym decyduje sanepid, czasem patrzac na chociazby program kuchenne rewolucje widac to co sie dzieje w niby wielkich i slawnych "restauracjach"...skoro sa na to chetni i zyja widac jest ok;-),oby wiecej bylo browarów rzemieslniczych
B
2018-04-08 10:00:03
I po co, żeby jeść podejrzane potrawy wprost że starego samochodu,które przygotowywane są w spartańskich warunkach?

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA